EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Dr. Cornelia Togănel: Nu vom mai reuşi să tratăm nici 50% din pacienţii oncologici

Şefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Cornelia Togănel, a declarat, marţi, în cadrul dezbaterii ”Târgu Mureş – Oraş Medical”, organizată de Primăria Târgu Mureş, că peste câţiva ani clinica sa nu va reuşi să trateze nici măcar o jumătate dintre pacienţii oncologici, pe fondul creşterii galopante a acestei boli, din cauza lipsei de investiţii în extinderea şi dotarea clinicii.

”Oncologia este deja o problemă de sănătate naţională şi nu numai, la nivel internaţional deja se consideră că incidenţa acestor cazuri undeva în timp va depăşi aşteptările noastre şi cei care ştiu şi pot îşi iau măsurile din timp. Din păcate noi stagnăm undeva într-o situaţie în care peste câţiva ani vom realiza că nu vom mai reuşi să tratăm nici măcar 50% din aceşti pacienţi. Problema pacientului oncologic este disperată, datorită faptului că această boală este costisitoare, motiv pentru care s-au şi creat aceste programe naţionale care încearcă să rezolve partea financiară, să asigure partea de medicaţie care este deosebit de scumpă. Avem acces la această medicaţie absolut civilizat, ceea ce ne lipseşte în Târgu Mureş este partea de clinică, clădirea. Nu este proprie pentru a aduna un număr atât de mare de pacienţi, noi suntem deja depăşiţi numeric. Ca urmare condiţiile de cazare sunt total necorespunzătoare. Omul când este internat are pretenţia să fie tratat în condiţii corespunzătoare, dar nu trebuie neglijată pretenţia de a i se oferi condiţii decente de cazare. Pentru că până la urmă acestea contează şi îi dau confort”, a arătat dr. Togănel.

Medicul susţine că trebuie rezolvată problema clinicii şi că o soluţie ar fi apelarea la fonduri europene, însă conducerea spitalului încă nu a început vreun studiu în acest sens pentru extinderea clădirii şi pentru dotări, care şi în situaţia de faţă este deja supraaglomerată.

”Mărind spaţiul şi numărul de paturi am putea mări şi numărul personalului, pentru că atunci când eşti depăşit numeric scade şi calitatea actului medical (…) Avem 650 de pacienţi pe lună pe spitalizare de zi – chimioterapie – şi 143 de pacienţi pe zi pentru Radioterapie. Acest ritm nu îl mai putem susţine dacă nu suntem sprijiniţi”, a subliniat dr. Cornelia Togănel, care a precizat că a această clinică este extrem de bine cotată inclusiv internaţional, având o rată de supravieţuire foarte bună.

Directorul medical al SCJ Mureş, dr. Ladislau Schwartz, a arătat la rândul său că problema este generată de finanţarea ”prost gândită” şi că din acest motiv există secţii de excelenţă în cadrul spitalului, cum e şi cea de Oncologie, care nu se pot dezvolta şi ”nu am nicio pârghie să o putem dezvolta”, întrucât legea prevede o formă de management „idiot”.

”Are cel mai performant aparat de radioterapie. Este o clinică în care medicii lucrează eroic. Eu, ca director medical, chiar dacă aş dori să extind această clinică, să angajez personal, nu am nicio pârghie, legislaţia nu-mi permite absolut nimic. Este legislativ conceput un management absolut idiot, credeţi-mă (…) Medicina nu este fabrică de şuruburi, pentru că atât timp cât mie, ca administrator, nu mi se dă voie să dezvolt o secţie care este performantă, să îi dau alt sediu, să mai angajez persoane, fără să mai ridic 200.000 de degete şi rugăminţi pe la toate forurile care sunt deasupra mea, atunci nu pot să vorbesc de management performant sau medical”, a accentuat dr. Schwartz.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata