Experiment ştiinţific făcut de câţiva elevi: Plantele nu cresc lângă un router wireless

Cinci eleve de clasa a noua din Danemarca au creionat un experiment ştiinţific pentru a testa efectul radiaţiilor pe care telefoanele mobile îl au asupra plantelor. Ce au descoperit aceşti elevi şi rezultatele lor vă pot surprinde. Experimentul acestor tinere au creat agitaţie în comunitatea ştiinţifică.

Totul a început cu o simplă observaţie şi o întrebare. Fetele au observat că, atunci când noaptea dorm cu telefoanele mobile lângă cap, au avut în repetate rânduri dificultăţi de concentrare a doua zi la şcoală. În primă fază, tinerele au vrut să testeze efectul radiaţiilor pe care îl are un telefon mobil asupra oamenilor, dar şcoala unde învaţă fetele – Hjallerup School din Danemarca – nu avea echipamentul necesar pentru un astfel de exepriment. În aceste condiţii, tinerele eleve au proiectat un experiment care vizau de această dată plantele.

Citeste si:  Obiecte depozitate în pod sau pivniţă pot emite radiaţii

Tinerele cercetătoare au plasat şase tăvi pline cu planta Lepidium sativum într-o cameră ferită de radiaţii şi alte şase tăvi cu seminţe de acelaşi tip de plante într-o altă cameră, dar de data aceasta, tava a fost aşezată lângă două routere. Potrivit tinerelor, aceste două routere, au emis acelaşi tip de radiaţii ca şi telefoanele mobile obişnuite.

Pe parcursul următoarelor 12 zile, tinerele au observat, au măsurat, cântărit şi fotografiat rezultatele lor. Concluzia a fost mai mult decât clară: până la sfârşitul experiementului, seminţele plantelor plasate aproape de router nu au crescut. Multe dintre ele au fost complet uscate. În timp ce plantele din cealaltă cameră, departe de routere, s-au dezvoltat.

Citeste si:  Lista telefoanelor care emit cele mai mari cantităţi de radiaţii

Experimentul le-a adus fetelor câştigarea locului I la un concurs de ştiinţă regional şi, cel mai important, interesul oamenilor de ştiinţă din întreaga lume.

Kim Horsevad, profesor la Şcoala Hjallerup din Danemarca, unde a avut loc mini-cercetarea, şi de asemenea profesor de Neuroştiinţe de la Institutul Karolinska din Suedia, consideră că experimentul acesta ar trebui să se repete în medii profesionale ştiinţifice controlate.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Citește și
3 Comentarii
 1. Mimi spune

  Semintele nu vor creste niciodata.
  Au plasat tavi cu plante intr-o camera si tavi cu seminte intr-o alta…
  Caterino, ce traduci acolo?

 2. mitrut spune

  chiralitate de stanga, levogira, viu, planta… chiralitate de dreapta, dextrogira, neviu, electromagnetism… Maxwell, Pauling… si interactiunile acestor dinamici fundamentale!

 3. cristina spune

  1. este vorba despre creson ca planta (cresonul creste din seminte puse pe o bucata de vata inmuiata bine in apa. Eu am incercat si merge a fost experiment penrtu baietelul meu la stiinte exact xu creson comestibil)
  2. au fost seminte toate. DA, traducerea de mai sus e gresita si mai ales ca e un aspect cheie: can faci un experiment in orice trebuie sa ai input egal (un numar egal de subiecti cu aceleasi caracteristici) ca apoi expunand unei situatii controlate de tine (care foloseste o variabila diferita) sa obtii rezultate diferite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata