Poate limba să afecteze capacitatea oamenilor de a economisi?

Economistul comportamental Keith Chen prezintă pe Ted.com nişte date fascinante din studiul său: există o puternică legatură între limbile care nu dispun de timpul viitor şi ratele de economisire crescute.

Criza economică globală a stârnit din nou interesul publicului pentru una dintre cele mai vechi întrebări din domeniul economiei, de dinainte de Adam Smith: de ce ţările cu economii şi instituţii aparent asemănătoare afişează comportamente de economisire radical diferite?

Mulţi economişti străluciţi au căutat o viaţă întreagă răspunsul la această întrebare. S-a progresat în acest domeniu şi azi înţelegem mai multe în legătură cu aceste aspecte.Să ne gândim la ţările membre ale OCDE sau Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Ţările OCDE, de regulă, sunt cele mai bogate şi industrializate din lume. Intrând în OCDE, ele şi-au luat un angajament comun în favoarea democraţiei, a pieţelor deschise şi a comerţului liber. În ciuda acestor asemănări, observăm mari diferenţe în comportamentul lor de economisire.

În ultimii 25 de ani, Grecia abia a reuşit să economisească peste 10% din PIB, iar SUA şi Marea Britanie o urmează.Văzând aceste mari diferenţe ale ratelor de economisire, ne întrebăm cum e posibil ca limba să aibă vreo legătură cu ele? Lingviştii şi cercetătorii ştiinţelor cognitive caută răspunsul la această întrebare de ani de zile.

Observaţi că engleza necesită mai multe informaţii în legătură cu momentul acţiunii.De pildă, dacă vorbeşti engleză, trebuie să foloseşti reguli gramaticale diferite dacă vorbesc despre trecut: „Ieri a plouat”, prezent: „Acum plouă”, sau viitor: „Mâine va ploua”. Trebuie să ai în vedere asta şi să modifici ce urmează să spui: „Va ninge” sau „Stă să ningă”. În engleză nu poţi zice „Ninge mâine”.

Pe când un vorbitor chinez poate spune ceva care sună foarte ciudat pentru un englez. Poate spune „Ieri plouă”, „Acum plouă”, „Mâine plouă”. Chineza nu împarte spectrul temporal aşa cum engleza ne obligă să facem pentru a vorbi corect.

Cum afectează modul în care vorbim despre timp şi modul în care limba ne obligă să gândim timpul înclinaţia spre un anumit comportament în timp?

Vorbiţi engleză, o limbă care are timpul viitor. Asta înseamnă că de fiecare dată când vorbiţi despre viitor sau orice fel de eveniment viitor sunteţi obligaţi gramatical să vă departajaţi de prezent şi să îl trataţi ca pe ceva complet diferit. Să presupunem că această diferenţă profundă vă face să disociaţi subtil viitorul de prezent de fiecare dată când vorbiţi. Dacă asta e adevărat şi face viitorul să pară ceva mai depărtat şi mai diferit decât prezentul, asta va face economisirea mai dificilă.

Dacă, pe de altă parte, vorbiţi o limbă care nu are timpul viitor, veţi exprima în mod identic prezentul şi viitorul. Dacă asta vă influenţează în mod subtil să le vedeţi ca fiind identice, va fi mai uşor să economisiţi.

Nouă ţări de pe glob au un număr semnificativ de nativi care vorbesc atât limbi cu timpul viitor şi fără.

Voi forma perechi potrivite din punct de vedere statistic între familii care sunt aproape identice pe fiecare palier pe care îl pot măsura iar apoi voi analiza dacă legătura dintre limbă şi economisire se manifestă chiar şi după aplicarea acestor criterii.

Care sunt caracteristicile pe care analizăm? Voi potrivi familiile în funcţie de ţara de origine şi ţara de reşedinţă, date demografice – sexul, vârsta – nivelul de venit, educaţia, date privind structura familială. Se pare că sunt şase moduri diferite de a fi căsătorit în Europa. Împart datele în funcţie de religie, există 72 de categorii religioase pe glob, deci un nivel extrem de atomizare. Există 1,4 miliarde de moduri diferite în care o familie se poate regăsi.

Voi  găsi două familii care locuiesc în Bruxelles, care sunt identice pe toate aceste paliere, însă una vorbeşte flamandă şi cealaltă, franceză; sau două familii care locuiesc într-un district rural din Nigeria, una vorbitoare de Hausa şi cealaltă, de Igbo. În urma acestei analize riguroase, oamenii sunt cu 30% mai predispuşi la economisire într-un an. În momentul pensionării, vorbitorii de limbi fără timpul viitor, în condiţiile unui venit constant, vor avea economii cu 25% mai mari.

Un alt exemplu ar fi fumarul. Fumatul înseamnă economii în minus. Dacă economiile înseamnă suferinţă în prezent pentru plăcere în viitor, fumatul e opusul. Este plăcere în prezent în schimbul unor suferinţe viitoare. Aşadar, ar trebui să ne aşteptăm la efectul opus.

Vorbitorii de limbi fără timpul viitor sunt cu 20%-24% mai puţin predispuşi la fumat în orice moment al vieţii comparativ cu familii identice şi cu 13%-17% mai puţin predispuşi la obezitate în momentul pensionării. E aproape imposibil să nu găsim un comportament legat de economisire pentru care acest efect puternic să nu fie prezent.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.