Costa Concordia va plăti despăgubiri de 17.594 de euro pasagerilor spanioli

O judecătoare din Madrid a decis ca, în urma naufragiului vasului de croazieră Costa Concordia, 22 de pasageri spanioli să primească fiecare o despăgubire de 17.594 de euro, după ce au avut de suferit ca urmare a incidentului survenit în apropiere de insula italienă Giglio, la 13 ianuarie 2012, notează vineri ziarul ABC.

Înainte chiar ca justiţia italiană să se pronunţe, judecătoarea Tribunalului de Primă Instanţă nr. 63 din Madrid, Ana Isabel Collado, a condamnat compania maritimă să plătească despăgubiri substanţiale pasagerilor spanioli care au avut de suferit în urma naufragiului. Într-o sentinţă comunicată Curţii Supreme de Justiţie din Madrid, magistratul Collado a dat curs favorabil reclamaţiei depuse la 27 iulie 2012 de Asociaţia Spaniolilor Afectaţi de naufragiul de anul trecut, în care cereau companiei Costa Cruceros să plătească despăgubiri în valoare de 2.915.974 de euro. Judecătoarea a respins totodată cererea companiei de a se amâna cazul până la încheierea procesului din Italia.

La bordul navei care a naufragiat în faţa ţărmului insulei italiene Giglio, se aflau 4.229 de persoane, dintre care 32 au murit iar 64 au fost rănite. Sentinţa obligă compania să despăgubească pe fiecare din cei 22 de pasageri spanioli cu 2.594 de euro pentru pierderea bagajelor şi cu 15.000 de euro pentru daune fizice, psihice şi morale. Pentru a veni în sprijinul reclamaţiilor făcute de pasageri, judecătoare a luat ca precedent naufragiul vasului de croazieră ‘Sea Diamond’.

Ana Collado a precizat că în acel caz fiecare pasager a fost despăgubit cu 5.000 de euro însă având în vedere perioada mare de timp dintre cele două cazuri – Sea Diamond a eşuat în faţa ţărmului insulei greceşti Santorini la 6 aprilie 2007 – pierderea de mai multe vieţi omeneşti în naufragiul Costei Concordia şi intrarea în vigoare a Regulamentului Comisiei Europene din 2009, care extinde limitele indemnizaţiei, consideră că 15.000 de euro pentru daune fizice, psihice şi morale este o sumă corectă.

Judecătoarea Collado a subliniat că, în noaptea petrecerii faptelor, începând cu orele 21.42, victimele au suferit daune pentru care merită să fie despăgubite având în vedere că au fost supuse ‘unui impact şi unor suferinţe fizice şi psihice fără egal’. În sentinţă judecătoarea notează că nu pot fi înţelese cele întâmplate decât de către cei care au trecut printr-un naufragiu sau scufundarea unei nave.

Potrivit asociaţiei victimelor spaniole, ‘organizarea a fost deficitară’, ‘nu s-a furnizat informaţie suficientă despre situaţie’, iar perioada de haos s-a prelungit timp de mai multe ore.

Prin urmare, cei afectaţi s-au declarat nemulţumiţi de suma de 15.000 de euro oferită fiecărui pasager, potrivit avocatei care i-a reprezentat, Antonia Barba. În opinia lor, această sumă este inferioară celei plătite altor pasageri care au trecut prin aceeaşi experienţă traumatizantă, subliniind că este ‘insuficientă’ pentru a compensa daunele suferite şi care nu se încadrează în normele stabilite în sentinţă. În cazul navei Costa Concordia, potrivit avocatei, majoritatea celor afectaţi au fost diagnosticaţi cu ‘tulburări de stres postraumatic’ care în unele cazuri a ajuns să fie cronic.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.