Rata şomajului în zona euro a atins nivelul record de 12,2% în aprilie

Rata şomajului în zona euro a atins o nouă valoare record de 12,2% din populaţia activă în luna aprilie 2013, în creştere faţă de 12,1% în luna martie 2013, în timp ce în Uniunea Europeană indicatorul a rămas nemodificat la 11%, a anunţat vineri Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite AFP.

Aproximativ 26,58 milioane de persoane erau în şomaj în UE în cursul lunii aprilie, dintre care 19,37 milioane de şomeri numai în cele 17 state membre ale zonei euro. Într-o singură lună 104.000 de persoane au îngroşat rândul şomerilor în Uniunea Europeană, dintre care 95.000 de persoane numai în zona euro.

Citeste si:  Reducerile de personal din instituţiile de cultură vor fi aplicate diferenţiat

Situaţia şomajului este una deosebit de gravă în Grecia şi Spania, două ţări lovite de criză, unde rata şomajului a ajuns în la 27% (în luna februarie), respectiv 26,8%. La polul opus se situează Austria şi Germania cu o rată a şomajului de 4,9%, respectiv 5,4%. România se situează sub media în UE cu o rată a şomajului de 7,3%.

Comparativ cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a crescut în 18 state membre (inclusiv în România) şi a scăzut în nouă state.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,3% în luna aprilie 2013, aflându-se în creştere cu 0,1 puncte procentuale atât faţă de luna anterioară cât şi faţă de nivelul înregistrat în luna aprilie 2012.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close