Nostra Silva a adoptat o rezoluţie privind obiectivele majore ale proprietarilor de păduri

Consiliul Reprezentanţilor Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva a adoptat o rezoluţie privind obiectivele majore ale membrilor federaţiei, se arată într-un comunicat remis, vineri.

Conform rezoluţiei, orice restricţie asupra proprietăţii, instituită prin legi ori regulamente locale, trebuie compensată, principiu care ar fi de dorit să fie impus la nivel constituţional.

De asemenea, Proiectul Codului Silvic trebuie asumat de Guvernul României doar când se găsesc soluţii viabile pentru separarea serviciului public silvic de cel de administraţie forestieră şi pentru separarea administraţiei pădurilor proprietate a statului român de cele proprietate privată.

Nostra Silva solicită transformarea profesiunii de silvicultor într-o profesie liberală, crearea de centre de excelenţă care să pregătească şi să certifice pe bază de bune practici experienţa silvică locală şi regional, precum şi clarificarea funcţionării comunităţilor istorice de proprietary.

Rezoluţia prevede respectarea regimului silvic în pădurile neadministrate în prezent (aproximativ 500.000 ha), realizarea amenajamentelor silvice în regim unitar, redefinirea serviciilor silvice, astfel încât costurile de pază să scadă la nivele acceptabile (maxim 4-10 euro/ha, faţă de 30-40 euro/ha, preţuri practicate de Romsilva în zonele fără concurenţă privată), eficientizarea administraţiilor silvice, prin promovarea serviciilor silvice, care trebuie să prevaleze în faţa administrării proprietăţii de silvicultori, dar şi dezvoltarea conceptului plăţii de către beneficiarii direcţi şi indirecţi ai funcţiilor de protecţie ale pădurii. Consiliul Nostra Silva doreşte simplificarea procedurilor de aprobare a amenajamentelor silvice şi a derogărilor, a integrării acestora în planurile de management ale ariilor protejate, legiferarea de prevederi privind dezvoltarea unui sistem informaţional naţional care să permită monitorizarea aplicării regimului silvic.

Citeste si:  Zona din apropirea centralei de la Fukushima va trebui tratată "zeci şi zeci de ani"

O cotă parte aferentă sumelor din certificatele de carbon trebuie să se întoarcă în finanţarea sectorului silvic şi a proprietăţii private forestiere.

Pentru combaterea tăierilor ilegale, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice trebuie să pună în aplicare Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi susţinerea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL), în conformitate cu poziţia comună exprimată de Nostra Silva şi WWF încă din luna martie 2013.

Potrivit sursei citate, statul trebuie determinat să ia măsuri urgente pentru relaxarea sistemului de impozitare din domeniul forestier, în special al proprietăţii forestiere private, întrucât creşterea impozitelor a pus şi va pune o presiune tot mai mare asupra pădurii, se apreciază în rezoluţia Nostra Silva. De asemenea, proprietarii de păduri şi păşuni din România, în mare parte reprezentând comunităţi rurale, trebuie să se regăsească, prin intermediul Federaţiei Nostra Silva, în grupul de lucru pentru Planul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Citeste si:  Peste 900 de proiecte depuse la APDRP pentru dezvoltarea infrastructurii agriculturii şi silviculturii

Consiliul reprezentanţilor Nostra Silva apreciază că statul român trebuie determinat să emită legea specială de organizare şi funcţionare a formelor asociative, promisă prin art. 95 din Codul Silvic. Comunităţile istorice de proprietari consideră iniţiativa ministerului de a modifica alin. (2) şi (3) ale art. 95 din Codul Silvic şi eliminarea garantării şi inalienabilităţii proprietăţii formelor asociative, drept un atentat intolerabil la adresa proprietăţii private şi a tradiţiilor specifice acestor forme de organizare considerate tezaur istoric al României. Statul român trebuie implicat în demararea unui studiu cu privire la veniturile din silvicultură, urmând a fi asigurate subvenţii şi compensaţii pentru a se ajunge la nivelul veniturilor din agricultură.

Citeste si:  Ecologiştii solicită ministrului Mediului oprirea tăierilor de păduri din Parcul Naţional Domogled

Până la emiterea unei legi speciale, comunităţile istorice de proprietari au decis să se autoreglementeze, prin asumarea unui statut cadru elaborate de Federaţia Nostra Silva în conformitate cu vechile statute şi potrivit obiceiului pământului specific fiecărei regiuni.

Federaţia apreciază că Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice trebuie determinat să nu mai impună restricţii în funcţionarea şi înfiinţarea ocoalelor private, care trebuie să rămână înfiinţate numai de proprietarii de păduri.

Nostra Silva îşi propune continuarea demersurilor de sprijinire a retrocedărilor proprietăţilor comunelor politice, inclusiv prin sesizarea Curţii de Conturi a României cu privire la situaţiile în care retrocedarea nu s-a făcut în favoarea foştilor proprietari.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close