Dietele de detoxifiere şi curăţare: Fapte şi erori

Detoxifierea, prescurtată detox, este numele dat obiceiului de a elimina toxinele din corp. Cele mai răspândite forme de detoxifiere sunt „curăţarea ficatului” şi „curăţarea colonului”. Majoritatea doctorilor consideră terapiile de detoxifiere o formă de pseudoştiinţă, ce se bazează pe o înţelegere greşită a elementelor de bază ale biologiei.

Mai mult decât atât, doctorii consideră că produsele de detoxifiere sunt o risipă de bani şi chiar o practică ce poate avea efecte dăunătoare.

Cu toate acestea, practica aceasta de detoxifiere este una răspândită, fiind alimentată de numeroase reclame. Persoanele care promovează detoxifierea pornesc de la premisa că trupul uman acumulează toxine ce pot provoca diferite afecţiuni, printre care şi cancer. Iar curăţarea corpului de toxine reduce riscul de afecţiuni, aduce mai multă sănătate, o piele mai frumoasă şi conferă mai multă energie omului.

Trebuie amintit faptul că detoxifierea, aşa cum este descrisă aici este diferită de practica utilizată în tratamentul abuzului de substanţe. Potrivit Centrului pentru Tratarea abuzului de substanţe, detoxifierea „se referă la o serie de intervenţii care vizează gestionarea intoxicaţiei acute şi retragerea ei”. Dezintoxicarea supravegheată poate preveni complicaţii ce pun viata în pericol. Acesta este un proces alcătuit din trei componente esenţiale: evaluarea, stabilizarea şi stimularea intrării pacientului în tratament.

 

  • Adevărul despre toxine

Mai întâi, să vedem ce sunt toxinele. Aşadar, toxinele sunt otrăvuri, însă toxicitatea reprezintă gradul în care o substanţă este otrăvitoare şi depinde de doza în care a fost administrată. Majoritatea toxinelor din corp nu sunt suficient de concentrate pentru a fi toxice sau dăunătoare. Aproape orice substanţă chimică, inclusiv apa, este toxică (sau chiar letală) la o anumită doză.

Într-adevăr, corpul nostru acumulează toxine prin consumarea de alimente, apă şi aer. În această lume plină de substanţe chimice produse de om, un nivel alarmant de toxine circulă în trupurile noastre. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri dacă această supă chimică din corpul nostru este dăunătoare, şi dacă da, cât de dăunătoare. De asemenea, nimeni nu este imun, nici persoanele care trăiesc în zone izolate.

Ce este clar, însă, este că aşa-numitele cure de detoxifiere – fie că este vorba de post, sucuri de fructe sau soluţii pe bază de plante – nu par să producă vreun efect în ceea ce priveşte eliminarea toxinelor. Acest lucru ar putea fi unul bun, pentru că o eliberare bruscă a toxinelor din locul în care sunt stocate ar putea provoca corpul să sufere un şoc.

 

  •  Ficatul

Principala metodă prin care corpul se apără de toxine este ficatul. Orice respiraţi sau înghiţi ce este ulterior descompus şi absorbit în sânge trece prin ficat. Corpul depinde de ficat pentru a regla, sintetiza, stoca şi secreta numeroase proteine importante şi substanţe nutritive, cât şi pentru a purifica, transforma şi elimina substanţele toxice sau inutile.

În timp ce ficatul acţionează pentru a detoxifica sângele – transformând substanţe chimice ce au potenţialul de a fi nocive în substanţe solubile în apă ce pot fi eliminate prin transpiraţie sau excreţie – organul nu funcţionează ca un filtru ce devine blocat de toxinele interceptate, având nevoie să fie curăţat.

Din punct de vedere biologic, nu există procesul de curăţare al ficatului. Toxinele pot fi detoxificate parţial sau complet şi pot trece prin ficat de denumărate ori, însă acestea nu se acumulează în ficat. Singurele excepţii sunt în cazul vitaminei A, a fierului şi a cuprului, însă aceste cazuri sunt rare şi sunt un semn ce anunţă o boală a ficatului.

În cel mai bun caz, substanţele ce pretind că ajută la curăţarea ficatului pot, eventual, să stimuleze funcţionarea ficatului, astfel încât acesta să fie mai eficient în eliminarea toxinelor. Nu există însă cercetări care să susţină aceste afirmaţii, deşi unele studii sugerează că păpădia şi armurariul sunt extrem de eficiente şi sănătoase pentru ficat.

Loading...

Citește și
loading...

1 Comentariu
  1. Roxana spune

    Daca am cunoaste cu totii aceste adevaruri, probabil magazinele naturiste ar da faliment de mult, cu toate tampeniile de extracte si tincturi si ale vrajeli.
    Dar nu vor da faliment, pentru ca spalarea pe creier functioneaza. Si alopat, si homeopat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.