Muzeul Colecţiilor de Artă va fi inaugurat oficial luni şi va fi redeschis publicului de marţi

Muzeul Colecţiilor de Artă va fi inaugurat oficial luni, după un amplu proces de consolidare şi renovare a clădirii şi după restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal, 34 de colecţii putând fi admirate de vizitatori pentru prima dată după 1986.

Evenimentul va avea loc la ora 18,30 iar participarea se face exclusiv pe bază de invitaţie.

Publicul va putea vizita muzeul începând de marţi, ora 11,00, programul fiind de sâmbătă până miercuri, între orele 11,00 şi 19,00 în perioada mai – septembrie şi între 10,00 şi 18,00 în perioada octombrie – aprilie. Joia şi vinerea muzeul este închis.

Muzeul Colecţiilor de Artă este găzduit în clădirea fostului Palat Romanit. Edificiul, a cărui construcţie a început în jurul anului 1812, după incendiul devastator din 1802 care a transformat în cenuşă cea mai mare parte din casele de lemn ale Capitalei, este unul dintre reperele importante ale începuturilor arhitecturii moderne din Bucureşti. Finalizat de vistiernicul Grigore Romanit (Romanet), al cărui nume îl poartă, palatul a fost supus de-a lungul timpului unor transformări masive, rămânând însă un martor al vieţii politice, sociale şi culturale a Capitalei.

Inaugurat în 1978 ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă reuneşte într-un singur aşezământ donaţiile făcute de-a lungul anilor de colecţionari cu merite deosebite în păstrarea unui valoros patrimoniu artistic. Din 1986 până în 2009 muzeul a fost deschis parţial pentru public, în diferite formule (corpurile B şi C până în 2002, corpul A în perioada 2003-2009), iar la începutul anului 2009 a fost închis, ca urmare a avansării lucrărilor de consolidare şi restaurare, finanţate prin împrumutul oferit României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în vederea reabilitării monumentelor istorice reprezentative.

În prezent, în urma unei solide reconstrucţii şi reamenajări, fostul Palat Romanit poate valorifica într-o viziune modernă patrimoniul muzeal pe care îl găzduieşte. Colecţiile prezentate, care ocupă integral cele trei corpuri ale clădirii, cuprind lucrări de artă românească modernă, artă românească populară, dar şi lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă de provenienţă occidentală sau orientală. Expunerea lor ţine seama de specificul patrimoniului, urmărind redarea configuraţiei originare a fiecărei colecţii, într-o prezentare coerentă atât sub raport cronologic, cât şi sub raportul filiaţiilor stilistice.

O conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului va avea loc, joi, de la ora 11.00, la sediul Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111), după conferinţă reprezentanţii presei urmând a beneficia de un tur ghidat al muzeului şi vor putea filma/ fotografia aspecte generale ale colecţiilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata