EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Iaşi: Peste 30 de personalităţi ale lumii lirice româneşti vor fi premiate la Gala Premiilor Operelor Naţionale

Peste 30 de statuete, diplome şi distincţii vor fi acordate în cadrul primei ediţii a Galei Premiilor Operelor Naţionale se va desfăşura, la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, din Iaşi, a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), Beatrice Rancea.

Potrivit sursei citate, evenimentul reuneşte nume de marcă ai scenei lirice româneşti, şi nu numai. Cu acest prilej se vor acorda 33 de premii, pe 14 categorii de nominalizări precum: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist de balet, cea mai bună solistă de balet, cel mai bun spectacol din creaţia românească, premiul pentru concepţia decorului, premiul pentru concepţia costumelor, premiul pentru debut, cel mai bun spectacol pentru copii, cel mai bun coregraf, cel mai bun musical.

Pe lângă aceste distincţii, se vor acorda unor mari artişti premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate, dar şi premii speciale ale juriului. Acestea vor fi înmânate de personalităţi marcante ale culturii româneşti din ţară şi străinătate.

‘Opera din Iaşi a ajuns să fie un reper cultural nu doar în municipiu sau judeţ ci şi în ţară sau în afara graniţelor ei. Sunt mulţi turişti care vin special la Iaşi să vadă spectacolele ONRI, care au fost unice nu doar în România ci şi în Europa. Pentru prima dată, mari artişti ai acestui domeniu vor fi premiaţi şi omagiaţi. Ne-ar fi trebuit câteva luni pentru organizare, dar totul s-a făcut repede. Anul acesta vom avea aproximativ 200 de invitaţi din ţară şi străinătate’, a declarat Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale ieşene.

Potrivit acesteia, câştigătorii vor primi plachete care vor fi gravate în direct, statuete şi premii în bani, sumele variind în funcţie de donaţiile făcute de sponsori. Cele 33 de statuete, care reprezintă o muză cu o harfă în mână, sunt de mărimea celor înmânate la Gala Premiilor Oscar şi sunt suflate în aur şi cupru.

Începând de anul viitor Gala Premiilor Operelor Naţionale va fi organizată în luna septembrie, pe parcursul unei săptămâni, pentru a stimula cele cinci opere din ţară să facă spectacole cât mai bune, ea precizând că evenimentul se va desfăşura la Iaşi în fiecare an, a precizat sursa citată.

Rancea a anunţat a anunţat, de asemenea, că, la Gala Premiilor Operelor Naţionale, eveniment ce va fi organizat sămbătă seara la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, din Iaşi, juriul este format din Anca Florea – Muzicolog şi critic muzical, Costin Popa – Critic muzical, Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Vivia Săndulescu – Critic de balet  şi Conf. univ. dr. la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte Gheorghe Cristea. Facultatea Artele Spectacolului – Coregrafie, Luminiţa Arvunescu – Muzicolog şi Realizator emisiuni Radio România Muzical, Cornel Ţăranu – Compozitor şi dirijor, membru al Academiei Române, Prof. univ.dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj Napoca.

Gala Premiilor Operelor Naţionale este iniţiată de Opera Naţională Română Iaşi şi organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, care împreună au alocat 400.000 de lei.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Mihai Chirică a spus că îşi doreşte ca acest festival intitulat Gala Premiilor Operelor Naţionale să fie nu numai ‘un Oscar al Operelor’ ci şi o tradiţie demnă de un oraş capitală culturală europeană.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, şi-a anunţat nu doar susţinerea pentru organizarea unui astfel de festival dar şi aprecierea faţă de managerul ONRI, Beatrice Rancea, menţionând în acest sens că astfel de evenimente aduc capital de imagine Iaşiului.

‘Strălucirea Teatrului Naţional, proaspăt renovat, nu putea fi atât de frumoasă fără contribuţia distinsei doamne Beatrice Rancea. De când a venit la Iaşi şi a preluat conducerea ONRI s-a constatat o renaştere a Operei. Faptul că avem performeri atât de deosebiţi în oraş trebuie spus şi asumat. Azi, ieşenii ştiu că în clădirea aceasta nu funcţionează doar Teatrul Naţional Vasile Alecsandri ci şi ONRI. Astfel, Opera nu mai e copilul sărac. Consiliul Judeţean rămâne un susţinător al culturii, sprijină creaţia artistică, alocând fonduri importante pentru fenomenul cultural’, a spus Adomniţei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata