UE vizează dispariţia seminţelor tradiţionale româneşti?

Micii producători agricoli îşi vor putea înregistra seminţele într-un registru separat, fără nicio cheltuială, şi pot schimba seminţe între ei şi după introducerea unui regulament al Comisiei Europene privind reglementarea comercializării seminţelor, a asigurat comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş luni, în prima zi a celui de-al 36-lea Congres Mondial al Viei şi Vinului.

Dan Bărboi

Întrebat despre noul regulament privind înscrierea seminţelor, Cioloş a subliniat că avertismentele lansate recent de presa din România pe acest subiect s-au bazat pe o variantă iniţială de lucru a acestui proiect de regulament.

„Am văzut în ultima perioadă în presa din România tot felul de mesaje alarmante care, din păcate, se bazau pe o versiune iniţială de lucru a proiectului de regulament propus de către Comisia Europeană, care a fost modificat la iniţiativa mea, pentru că am vrut să fim coerenţi cu obiectivul de a da o şansă nouă şi micilor producători ca să fie prezenţi pe piaţă. Am solicitat introducerea în acest regulament a o serie de aspecte care să recunoască separat partea de producţie şi de comercializare de seminţe care este realizată de micii producători. Toate soiurile care se găsesc deja pe piaţă pot fi înregistrate într-un registru separat, fără nicio cheltuială pentru micii producători ” a explicat comisarul european, citat de Agerpres.

Citeste si:  Întoarcerea ţăranilor. Profitul vine din pământ

De asemenea, micii producători pot continua să schimbe seminţe între ei în mod neîngrădit şi pot continua să înregistreze soiuri noi fără cheltuieli suplimentare.

„Am creat, cred, prin această propunere, condiţiile ca această parte a producţiei şi comercializării de seminţe realizată de micii producători să poată fi realizată fără oprelişti. Acum, proiectul de regulament va merge la Consiliu şi la Parlamentul European, dar eu sunt convins că şi colegul meu, comisarul (pentru sănătate şi protecţia consumatorilor) Tonio Borg care este responsabil de acest domeniu, a integrat deja toate aceste aspecte privind micii producători şi circulaţia liberă a seminţelor pe piaţă şi că aceste idei vor fi susţinute de el în continuare şi în negocierile cu PE şi cu Comisia,” a adăugat Cioloş.

 

  • Ce îi sperie pe micii fermieri?

Răspunsul este simplu şi, într-un cuvânt, el poate fi rezumat prin: costuri. Fermierii români se tem ca modificările impuse de noul regulament să nu afecteze activitatea micilor producători, obligându-i să suporte costuri mari pentru omologarea seminţelor folosite în propriile ferme.

Citeste si:  Câţi bani se pot câştiga din agricultură în România

Cu doar două săptămâni în urmă, Asociaţia Eco Ruralis – alături de alte organizaţii ale micilor agricultori români – trăgea un semnal de alarmă potrivit căruia Comisia Europeană ar pregăti dispariţia a sute de mii de soiuri tradiţionale de seminţe, propunând noul proiect de lege privind comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă iniţiat de DG SANCO.

Potrivit asociaţieri, în ciuda unor concesii superficiale legea urmează să privilegieze industria de seminţe şi producţia agricolă industrială. „Asociaţia Eco Ruralis şi sute de organizaţii internaţionale, reţele de ţărani şi consumatori solicită eliminarea înregistrării obligatorii a varietăţilor de seminţe. Comisia Europeană nu a operat această solicitare. Societatea civilă lansează o petiţie la nivel european şi continuă demersurile în următoarele etape ale proiectului de lege in dezbaterile din Parlamentul European şi Consiliu,” afirma asociaţia la jumătatea lunii mai.

Venind cumva să contrazică asigurările date de comisarul Cioloş că avertismentele presei ar fi fost bazate pe o variantă de lucru, proiectul de regulament în forma contestată a fost adoptat în cadrul Colegiului de Comisari din data de 6 mai 2013, deci este posibil să fi fost mai mult decât o simplă variantă preliminară. Rămâne de văzut în ce măsură promisiunile oficialului european vor fi confirmate de realitate, în viitorul apropiat.

Citeste si:  Camerele agricole vor dobândi statut de utilitate publică

Cert este că, până să vedem operate modificările promise, potrivit documentului existent – aşa cum a fost el comunicat asociaţiilor de fermieri – eliminarea înregistrării obligatorii a varietăţilor de seminţe solicitată de societatea civilă nu a fost îndeplinită, afirma Eco Ruralis. Cu toate acestea, diversitatea distribuirii seminţelor tradiţionale ar rămâne în continuare cea mai directă şi mai puţin birocratică modalitate de promovare a biodiversităţii, iar libertatea opţiunilor alimentare pentru consumatori ar fi asigurată. În opinia asociaţiei menţionate, cerinţele excesive cuprinse în proiectul de lege nu servesc interesului public, ci doar oferă avantaje competitive marilor corporaţii transnaţionale.

Mai mult, sub pretextul unor norme mai inteligente pentru alimente mai sigure, legea încurajează comercializarea seminţelor moderne, chimicalizate aparţinând companiei şi industriei biotehnologice. Este necesară dovedirea protecţiei legale pentru varietăţile de plante, adică îndeplinirea criteriilor de înregistrare privind distincţia, uniformitatea şi stabilitatea materialului de reproducere al plantelor (criteriile DUS). În acest context, interesul public al acestor criterii pur comerciale este îndoielnic.

Citește și
3 Comentarii
  1. Sorin spune

    Asta defapt UE totul pentru profit si control.Saiesim din cercul sata cat mai este timp.

  2. ileana spune

    aveti perfecta dreptate

  3. vali spune

    cred ca era mai bine sa nu intram in UE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata