EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Câinii, vânaţi pe străzi pentru a fi vânduţi la restaurante

Contrabanda cu carnea de câine este în plină expansiune în Thailanda, pe râul Mekong, la graniţa cu Laos. Autorităţile thailandeze spun că acest comerţ este în plină creştere datorită pieţei puternice din Vietnam care a început să se dezvolte tot mai mult. Administraţiile care apără animalele spun că aceşti contrabandiştii vânează efectiv câinii de pe stradă, inclusiv animalele de companie. Un câine în Thailanda poate aduce până la 10 dolari, dar se vinde pentru 60 de dolari în restaurantele din Vietnam.

 Dezvăluirea sumbră a fost făcută de CNN, articol ce apare pe site-ul .

 Povestea uluitoare începe prin împachetarea câinilor în coşuri de sârmă – animalele sunt înghesuite, uneori câte douzeci sau mai multe într-o cuşcă. Activiştii pentru drepturile animalelor spun că peste 200.000 de câini vii în fiecare an sunt traficaţi din nord-estul Thailandei, având ca destinaţie restaurantele din Vietnam.

Deshidrataţi şi sufocaţi, unii dintre ei chiar mor de sufocare pe timpul „excursiei”. Câinii sunt aranjaţi câte 1.000 într-un singur camion, într-o călătorie care durează câteva zile.

„Evident, atunci când ai mai mulţi câini înghesuiţi în cuşti unul peste celălalt încep să se muşte din cauza condiţiilor extrem de incomode, simţindu-şi viaţa ameninţată”, a explicat Tuan Bendixsen, directorul Animals Asia Foundation Vietnam, o organizaţie din Hanoi ce pledează pentru drepturile animalelor.

Suferinţa câinilor nu încetează atunci când ajung în Vietnam. Deoarece în această zonă se crede că stresul şi frica duc la eliberarea unor hormoni ce îmbunătăţesc gustul cărnii, astfel că micile animale sunt ţinute în cuşti care le restricţionează libertatea de mişcare.

În cele din urmă, câinii sunt ucişi cu ajutorul bâtelor sau li se taie gâtul în faţa altor câini care aşteaptă aceeaşi soartă. În anumite cazuri, câinii au fost jupuiţi de vii.

„Câinii sunt animale extrem de inteligente, aşadar dacă ucizi un câine în faţa unei cuşti pline cu alţi câini, aceştia ştiu că urmează să fie şi ei ucişi”, a mai spus Bendixsen.

Confrom organizaţiilor care pledează pentru drepturile animalelor, contrabandiştii de câini adună tot ce prind, începând de la câinii comunitari din Thailanda până la cei de rasă care sunt nesupravegheaţi de proprietarii lor – pentru a-i vinde în Vietnam sau chiar în China, unde pedigree-urile de câine sunt comercializate pe sume mari.

John Dalley de la Fundaţia Soi Dog estimează că 98% dintre câinii traficaţi sunt domesticiţi, fiind numeroase exemplare ce au zgardă la gât şi răspund la comenzi.

„Poţi vedea numeroşi câini cu pedigree în camioanele acestea, de la golden retrieveri la orice altă rasă. Unii sunt cumpăraţi, alţii sunt prinşi de pe stradă, din apropierea parcurilor sau chiar din grădinile oamenilor”, a explicat Dalley.

În trecut, mii de câini vagabonzi erau vânduţi pentru câteva găleţi de plastic, însă cum în zilele noastre cererea a crescut – în special în lunile de iarnă, deoarece carnea de câine este considerată un „aliment care încălzeşte” – un câine în Thailanda a ajuns să valoreze până la 10 dolari. Acest preţ, însă creşte în Vietnam la 60 de dolari, unde sunt serviţi în restaurante.

Dalley afirmă că traficanţii ţintesc mai ales animalele de companie, pentru că aceşti câini sunt mai prietenoşi şi mai uşor de capturat.

Activiştii ce pledează pentru drepturile animalelor estimează că un milion de câini sunt consumaţi anual în Vietnam, ceea ce înseamnă că, pentru traficanţii ce traversează fluviul Mekong, afacerile sunt înfloritoare.

Cu toate că acest tip de comerţ cu câini este ilegal în Thailanda, iar autorităţile au efectuat câteva raiduri, în această ţară nu există legi împotriva cruzimii faţă de animale, iar traficanţii primesc sentinţe uşoare, petrecând doar câteva luni în închisoare.

Contrabandiştii sunt urmăriţi în conformitate cu legile care interzic comerţul ilegal şi transportul de animale, iar procurorii încearcă să pedepsească contrabandişti în conformitate cu legile din Codul Penal.

Fundaţia Dog Soi şi Societatea Thai pentru Prevenirea Cruzimii în rândul Animalelor se luptă pentru a schimba acest lucru şi lucrează în prezent prin intermediul Departamentului de Dezvoltare a Animalelor pentru a obţine un proiect de lege pentru bunăstarea animalelor.

Realitatea urâtă şi sumbră este însă faptul că traficanţii primesc de cele mai multe ori pedepse uşoare de doar câteva luni de închisoare. Activiştii pentru protecţia animalelor spun, de asemenea, că mii de câini confiscaţi – salvaţi de mâinile contrabandiştilor – ajung în centre de carantină, iar uneori ajung iarăşi înapoi pe străzi şi, deci, iarăşi în mâinile acestor necruţători.

„Aici nu discutăm despre moralitatea consumului de carne de câine. Este vorba despre un comerţ ilegal ce valorează milioane de dolari anual ce este organizat de infractori. Modul în care sunt trasportaţi aceşti câini şi cum sunt ucişi, în cazul în care supravieţuiesc transportului, este absolut înfiorător”,a adăugat Dalley.

„Unele filmări pe care le primim sunt atât de oribile încât imaginile sunt prea puternice pentru a putea fi difuzate de televiziuni. Este atât de inuman încât este, literal, iadul pe pământ”, a conchis Dalley.

Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Citește și
4 Comentarii
 1. Andrei spune

  Dau caini cu doi dolari , in viu.Asigur continuitate in livrari adica 5 bucati pe zi. Daca afacerea merge o dezvoltam la scara nationala, poate ii prindem pe cei de la Arena Leilor.

 2. gigi spune

  super super!!!!
  Pai cand ajung si in Romania???
  Asa am scapa rapid de potaile de pe strazi!!!!
  P.S: Acu astept sa vad cum ma-njura iubitorii de potai!!!

 3. Doina spune

  Nu te injura nimeni. Nu are nimeni nimic cu tine pentru ca se vede ca esti sarac cu duhul 🙂
  Tu trebuiesti protejat

 4. Raul spune

  Acei oameni pe care ii numesti tu iubitori de potai sunt chiar oameni nu monstrii ca tine, daca ar fi dupa mine singurele persoane care ar trebui vanate ar fi monstrii ca tine. Din cauza monstriilor ca tine se duce tara asta in jos, din cauza prostiei si egoismului vostru. Sa va fie rusine!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata