Manifestaţii antiguvernamentale în Turcia: Autorităţile au estimat un prejudiciu de aproape 40 milioane de dolari

Prejudiciul cauzat de protestele antiguvernamentale, care au cuprins întreaga Turcie, a fost estimat de autorităţile de la Ankara la circa 70 milioane de lire turceşti (aproximativ 40 milioane de dolari), după cum a declarat marţi, într-o reuniune a parlamentului, ministrul turc de interne Muammer Guler, relatează agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.

De la începutul protestelor, în Turcia s-au desfăşurat 603 de demonstraţii în 77 din cele 81 de provincii turceşti, a precizat ministrul de interne, adăugând că, în perioada revoltelor, au fost avariate, într-o măsură mai mare sau mai mică, 280 birouri şi magazine, şase agenţii guvernamentale, 106 secţii de poliţie şi 207 de vehicule private, precum şi 11 clădiri aparţinând Partidului Justiţiei şi Dezvoltarii (AKP, de guvernământ).

De aproape o săptămână, în Turcia au loc proteste antiguvernamentale, care au început la Istanbul cu o acţiune în apărarea parcului Gezi din centrul oraşului, pe care autorităţile intenţionau să-l distrugă pentru a ridica un centru comercial. Protestatarii din Istanbul au fost susţinuţi de majoritatea provinciilor din Turcia, precum şi de către turcii din diasporă.

Protestatarii se opun de asemenea islamizării ţării şi acuză de autoritarism puterea de la Ankara, notează RIA Novosti. Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că acţiunile au fost organizate de către extremişti.

La dispersarea manifestanţilor, poliţia turcă a făcut uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Numărul persoanelor rănite ca urmare a ciocnirilor cu poliţia se ridică la 3.000, dintre care 26 sunt în stare critică, potrivit agenţiei ruse de presă, care scrie de asemenea că doi manifestanţi şi-au pierdut viaţa în acţiunile de stradă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.