Inundaţii istorice ameninţă mai multe oraşe din Europa Centrală

Inundaţiile istorice care au provocat deja moartea a cel puţin 11 persoane în Europa Centrală continuau miercuri să ameninţe mai multe oraşe din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, de-a lungul Elbei sau al Dunării, potrivit AFP şi EFE.

În Germania, situaţia de urgenţă se concentra în bazinul fluviului Elba şi în împrejurimile oraşului Dresda, capitala Saxoniei. Aproximativ 700 de locuitori ai unui cartier din Dresda au fost evacuaţi din cauza creşterii nivelului fluviului, care a început să inunde ample zone din regiune. Pentru moment, nu se prognozează să atingă cotele din anul 2002, când a provocat temeri privind tezaurul artistic al acestui oraş supranumit ‘Florenţa de pe Elba’.

Citeste si:  Iniţiativa pentru scutirea de la plata ratelor la bănci a sinistraţilor din inundaţiile din 2010, respinsă în Senat

Starea de alertă s-a extins în landul Brandenburg, care înconjoară capitala germană, Berlin, şi care în 2002 a înregistrat inundaţii istorice din cauza creşterii apelor Elbei. La Passau, unul dintre oraşele Bavariei vizitate marţi de cancelarul Angela Merkel, apele au scăzut, ca şi în restul bazinului Dunării.

În Austria, la Viena, Dunărea a atins nivelul maxim istoric de 10.600 metri cubi pe secundă, depăşind recordul din 2002, a informat miercuri Departamentul pentru ape al primăriei. În 2002, debitul maxim înregistrat în acest oraş a fost de 10.300 metri cubi pe secundă, în timp ce, în mod normal, este de circa 2.000 de metri cubi pe secundă. Potrivit primăriei, nivelul va rămâne stabil timp de câteva ore, după care va începe să scadă. Trei porturi fluviale din Viena continuă să fie inundate, a informat agenţia austriacă APA. Un al patrulea port, Freudenau, s-a salvat datorită sistemului de protecţie.

Citeste si:  Angela Merkel: Suntem întotdeauna dispuşi să susţinem România pentru o mai consistentă integrare europeană

În Slovacia, nivelul Dunării continuă să crească progresiv la Bratislava. Potrivit agenţiei TASR, preluată de EFE, meteorologii au declarat stare de alertă în şase districte din vestul ţării, inclusiv la Bratislava. Se aşteaptă ca Dunărea să atingă nivelul maxim joi.

În Ungaria, autorităţile de la Budapesta le-au cerut miercuri turiştilor de pe insula Margareta, situată pe Dunăre, în centrul capitalei, să părăsească înainte de prânz hotelurile din cauza pericolului de inundaţii. Creşterea nivelului apelor fluviului va continua până luni. În provincia Komarom-Esztergom, la nord-vest de Budapesta, traficul a fost interzis pe mai multe şosele. Totodată, pe căile ferate situate în apropiere de Dunăre, a fost oprită circulaţia trenurilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata