EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Papa Francisc: A arunca mâncare este ca şi cum ai fura de la săraci

Papa Francisc a denunţat miercuri, 5 iunie, ”cultura risipei” într-o lume tot mai consumeristă şi a spus că a arunca mâncare este ca şi cum s-ar fura de la săraci, relatează Reuters.

„Bunicii noştri îşi făceau un merit din a nu arunca mâncarea rămasă. Consumerismul ne-a obişnuit cu risipa zilnică a mâncării şi nu suntem capabili să-i vedem adevărata valoare”, a spus Francis în cadrul audienţei sale săptămânale din Piaţa Sfântul Petru.

„A arunca mâncare este ca şi cum ai fura de pe masa celor săraci şi înfometaţi”, a spus Suveranul Pontif.

De la preluarea funcţiei în luna martie, Papa Francisc a afirmat că vrea ca cei 1,2 miliarde de membri ai Bisericii Romano-Catolice să-i apere pe săraci şi să practice o austeritate sporită. El a făcut de asemenea mai multe apeluri la o reformă financiară globală.

Circa 1,3 miliarde de tone de mâncare, echivalentul unei treimi din ce se produce pentru consumul uman, se pierd sau se irosesc în fiecare an, potrivit agenţiei alimentare a ONU.

În lumea industrializată, consumatorii sunt cei care irosesc cele mai mari cantităţi de alimente, deseori întrucât cumpără prea mult şi sunt nevoiţi să arunce ceea ce nu reuşesc să mănânce.

Un studiu sprijinit de ONU şi făcut public miercuri arată că măsuri simple precum o mai bună depozitare şi reducerea porţiilor supradimensionate ar diminua semnificativ cantitatea mare de mâncare irosită.

In restaurantele americane, persoanele care au luat masa în oraş au irosit 9% din produsele cumpărate, parţial din cauza unui trend de a creşte dimensiunea porţiilor şi a recipientelor, de la cheeseburgeri la băuturi răcoritoare, se arată în raportul Institutului Mondial pentru Resurse şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.

Papa Francisc a mai spus că această ”cultură a risipei” este cu atât mai deplorabilă luând în considerare răspândirea foametei în lume. Potrivit ONU, circa 870 de milioane de persoane sunt afectate de foamete, în timp ce două miliarde suferă de cel puţin o deficienţă nutriţională.

Suveranul Pontif, născut în Argentina, a subliniat de asemenea că atenţia mare acordată banilor şi materialismului a făcut ca problemele pieţei financiare să fie văzute ca tragedii, în timp ce suferinţa umană a devenit normală şi ignorată.

„În acest fel, oamenii sunt desconsideraţi ca şi cum ar fi gunoaie”, a mai spus papa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata