Opriţi masacrul copacilor!

O recentă ştire venită din capitala Moldovei, Iaşi, dă fiori reci tuturor celor care iubesc natura şi vegetaţia: primăria continuă campania – uneori agresivă, alteori discretă – de tăiere a teilor ce mărginesc bulvardele oraşului, deşi aceşti copaci sunt simbolici pentru oraş şi veneraţi de ieşeni.

Mai mulţi locuitori au surprins, chiar de Ziua Mediului, echipele de lucrători ai SC Servicii Publice Iaşi SA cum tăiau zece tei în Copou, sub motiv că arborii erau în stare avansată de degradare, uscaţi şi cu rădacinile instabile, prezentând risc de prăbuşire.

Deşi primarul Gheorghe Nichita a promis că arborii vor fi înlocuiţi cu pomi tineri, unii ieşeni ezită să îl creadă şi consideră că măsura este, mai degrabă, un nou pas în planul municipalităţii de a înlocuii teii cu salcâmi japonezi, pe motiv că bogatele coroane ale teilor limitează vizibilitatea unor monumente considerate de importanţă capitală: Mitropolia, Biserica Trei Ierarhi şi Palatul Culturii. Planul este mai vechi, el datând din iarna acestui an, când primii tei au căzut sub drujbele angajaţilor primăriei, în pofida protestelor spontane ale locuitorilor, care spun că primăria ar trebui să se ocupe de lucruri cu adevărat urgente, deoarece teii vechi de peste 50 de ani sunt un simbol al oraşului amintind de poetul naţional Mihai Eminescu.

 

 • „Modernizare” cu drujba în toată ţara

Recentul episod de la Iaşi nu este nici primul şi – cu siguranţă – nici ultimul dintr-un lung şir de „modernizări” impuse cu drujba unei populaţii apatice şi dezinteresate de natura înconjurătoare.

Exemplele abundă, deoarece în multe oraşe ale României primarii par să fi pornit un adevărat război contra spaţiului verde, pe care îl defrişează, betonează, „modernizează” şi „reabilitează” cu entuziasm, fără a se consulta locuitorii sau ONG-urile de profil. Rezultatul – oraşe mai urâte, poluate şi lipsite de vegetaţie.

Citeste si:  Preşedintele Ucrainei promite un răspuns pe măsură separatiştilor care au doborât un avion al armatei, ucigând 49 de militari

Evident, nu pot fi evitate suspiciunile că în spatele acestor contracte se află mai mult decât un interes prost-înţeles, însă onest privind aspectul oraşului. La Carei, bunăoară, presa locală relata încă din anul 2011 că tăierile de arbori din ultimii ani atrag din ce în ce mai multe nemulţumiri din partea cetăţenilor oraşului, care contestă campania de renunţare la speciile care au conferit renumele oraşului.

Începută în ianuarie 2011, acţiunea de secerare a copacilor a debutat cu Parcul Dendrologic, iar ziarul Sătmăreanul afirmă că reabilitarea a avut la bază un proiect elaborat de către o firmă de arhitectură din Târgu Mureş, fără număr de telefon sau fax, formată din doi asociaţi.

La Timişoara, primarul Nicolae Robu a anunţat recent iniţierea unei campanii de tăiere a plopilor şi a altor arbori bătrâni din oraş, pentru a evita prăbuşirea acestora şi provocarea de accidente şi pagube. În locul lor urmează să fie plantaţi alţi copaci, a dat asigurări primarul. În ceea ce priveşte îngrijorările cetăţenilor care reclamă faptul că se taie şi arbori care sunt în stare bună şi faptul că se restrâng astfel spaţiile verzi ale urbei, Robu a dat asigurări că în locul copacilor tăiaţi se vor planta alţii, afirmă Timiş Online.

Şi s-a ţinut de cuvânt: i-a înlocuit cu… 35 de palmieri achiziţionaţi de Primăria Timişoara, o parte dintre aceştia fiind puşi în ghivece, în zona centrală a municipiului, pe un spaţiu verde. Potrivit unei surse din cadrul primăriei este vorba de palmieri de exterior cumpăraţi din Olanda cu 146 de euro bucata. Evident, dacă edilii ar fi lăsat copacii autohtoni în picioare, nu ar mai fi fost cazul ca timişorenii să scoată din buzunar bani grei pentru copacii exotici, care trebuie udaţi de două ori pe săptămână – o altă activitate generatoare de contracte pe bani publici pentru firmele prietene.

Citeste si:  TARCO GRUP SRL - notificare privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei

Un alt exemplu vine de la Câmpulung Muscel, unde luna trecută elevii de la Şcoala Generală nr. 3 „Nanu Muscel” au manifestat pentru salvarea copacilor din Grădina Publică, unde au fost deja tăiaţi aproape 120 de arbori pentru a face loc planurilor proiectului de modernizare a centrului istoric. Cu fluturaşi verzi pe care i-au împărţit câmpulungenilor, elevii au strâns semnături pentru oprirea tăierii arborilor din oraş.

Potrivit organizatorilor protestului, „tăierea exagerată a copacilor din Grădina Publică (în jur de 120 de copaci, cioturi numărate de noi) a lăsat câmpulungenii cu îndoiala în suflet în ceea ce priveşte un proiect care ar trebui să aducă lucruri bune pentru ei. Pentru că al doilea obiectiv al reabilitării oraşului sau reconstrucţia lui, mai bine zis, este Bulevardul Pardon, cu cei 80 de tei ai lui (un inventar arboricol făcut de noi) nu se ştie care vor cădea sub lama drujbelor care au făcut prăpăd în cel mai frumos parc din oraş, ce are semnătura celebrului arhitect peisagist austriac Frederich Rebhun, încă din anii ’30, care a proiectat Parcurile Cişmigiu şi Herăstrău din Bucureşti.”

La Târgu Mureş – şi nu numai acolo – fanii drujbelor sunt asociaţiile de proprietari de la bloc, care ar sacrifica oricând un copac pentru a face un loc de parcare. Toamna trecută, în urbea mureşeană a avut loc un mini-război între asociaţiile de proprietari si ONG-urile „verzi” care se opun defrişărilor masive.

Citeste si:  Punctul de trecere a frontierei Ungheni - feroviar, inaugurat de premierul Boc

Pentru a îndupleca primăria să emită autorizaţiile de tăiere, asociaţiile au adus cele mai stranii argumente, de la igrasia din apartamentele lipsite de lumină până la… infracţiunile produse în zone cu vegetaţie. Ca să împace şi capra şi varza, primăria a recurs la un compromis: nu a aprobat tăierea propriu-zisă, ci doar „toaletarea” copacilor cu drujba – o practică, şi ea, nocivă arborilor dacă nu este efectuată de personal calificat.

Şi dacă tot am ajuns la toaletarea care face dintr-un copac bogat şi umbros un biet ciot greu de privit, nu putem trece cu vederea un protest organizat luna trecută de ecologiştii din Bistriţa împotriva acţiunilor haotice de toaletare a copacilor din centrul oraşului. Protestatarii spun că toaletarea făcută ucide copacii şi au organizat o „înmormântare” pentru arborii afectaţi.

În cadrul protestului, ecologiştii au aprins lumânări la rădăcina copacilor, pe care au ataşat mesaje ca „M-au ciuruit”, sau „Te rugăm să înverzeşti”. De altfel, această plagă a „toaletării” cu drujba a atins toate marile oraşele româneşti, lipsindu-le de umbră acum, la ceas de vară, şi – uneori – chiar de copaci, care se usucă şi mor după acest tratament extrem, care îi privează de frunzele necesare fotosintezei.

Citește și
9 Comentarii
 1. cetateanul spune

  Prima data am vazut copaci ciuntiti in Rm.Sarat de la gara la primarie.Fenomenul s-a multiplicat si la Focsani pe b-dul Garii.Castanii sunt invalizi parca,fara maini si piciore si cativa au si murit.Nu inteleg in ce manual au invatat sa taie in asa hal pomii.Poate primarii se gandesc sa ai ajute pe maturatori sa aiba de maturat toamna mai putine frunze si castane.Se simte acut lipsa partidului ecologist,numai cei multi votati de noi parca 622 pot opri mutilarea copacilor,la paduri nu ne bagam ca raman cioate si alea sunt marcate,(rase) de inginerii silvici.

 2. Florin Floreanu spune

  Foarte bine scris si documentat, felicitari Dan Barboi.

 3. iulian spune

  Ramane totusi intrebarea ,atunci cand se va termina si cu taierea de combinate , de trenuri , de fier, de copaci , de … ce vor mai taia ., oare vor trece la noi cetatenii de rand…

 4. idem si la Slobozia spune
 5. Marin spune

  Bunul Dumnezeu ne-a pus stăpânii naturii și nu călăii ei , ar trebui fiecare pământean să fie obligat prin lege să planteze 10 de arbori la fiecare 10 ani , cred că ar prețuio mai mult.

 6. Teodor Moldoveanu spune

  Oamenii simpli si autoritatile au scapat de sub control. Cine sa-i aduca pe calea cea buna? Cine sa mai impuna respectarea legilor, cand insesi autoritatile le incalca grosolan. Recent, in Intrarea Secorului, locuitori ai zonei au taiat brazi plantati in 1962, salcii plantate in 1959, nuci, garduri vii din thuya plantate in 1953. Ca sa nu mai punem la socoteala plopii retezati de proprietarii cladirii in care functioneaza Registrul Comertului… Incerc sa mobilizez oamenii impotriva acestei stari, dar nu se poate, ma trezesc vorbind singur. Toti sunt apatici si absenti!

 7. David spune

  D-na Rovana Plumb a fost ocupata cu taxa auto, asa ca ce mai vreti? Sa se ocupe dansa si de pomi? Dansa are treaba si nu are timp de prostiile voastre !!
  Iata ce face dansa :
  mmediu.ro/beta/
  D-na Plumb se ocupa acum de „programe”, de risipa de alimente, piscicultura, paduri si o sa participe la a douăsprezecea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru POS „Mediu”…si multe altele. Ce stiti voi? Credeti ca este simplu sa participi la conferinte si sa dai mana cu toata lumea…Va intereseza teii….beti ceai de papadie amaratilor…..ar spune dansa :)))

 8. Daniela Benea spune

  O mica rectificare in legatura cu exemplul dat de la Campulung Muscel. Citatul este din ziarul local Evenimentul Muscelean. Copiii au venit la redactia ziarului ca reactie a unor articole aparute in publicatia respectiva. Se poate spune ca redactorii ziarului sunt organizatorii protestului. evenimentulmuscelean.ro/index.php/reportaj/11449-gradina-publica-macelarita-de-drujbe.html

 9. srt spune

  Sa veniti acum in Rimnicu Sarat sa vedeti in ce hal au taiat (pentru a 2-a oara) pomii de pe o strada principala. Taie pomi si-i dau da tigani pentru lemne de foc. Au mai ramas doar tulpinile. Eu ii intreb de ce naiba nu-i taie de definitiv daca tot au inceput asa, daca ne ducem naibii, sa ne ducem de tot… Niste incompetenti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata