Verbund a investit 380 milioane de euro în parcul eolian Casimcea

Compania austriacă Verbund a investit 380 milioane de euro în parcul eolian de la Casimcea, a anunţat, joi, directorul general al companiei, Wolfgang Anzengruber.

După o fază de dezvoltare de peste 4 ani şi o perioadă de construcţie de aproximativ un an, liderul pe piaţa de electricitate din Austria, Verbund, a pus în funcţiune unul din cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, în apropierea coastei Mării Negre.

Lucrările la parcul eolian Casimcea au început în urmă cu cinci ani, iar lucrările de construcţii s-au desfăşurat în perioada 2011-2012.

‘Perioada de construcţie a fost scurtă, iar în ceea ce priveşte realizarea ţintelor, ne-am încadrat întotdeauna în program. Am instalat şi o staţie de transmisii, astfel încât nu am avut niciun fel de problemă cu branşările. Acesta a fost un mare avantaj la acest parc eolian!’, a precizat Wolfgang Anzengruber.

Aproximativ jumătate din parcul eolian pe 225 MW este conectat la reţea, alte turbine eoliene urmând să fie conectate până în 2014.

În prezent sunt deja în operare 100 de MW iar 125 de MV sunt în construcţie. Anzengruber a dat asigurări că vor fi operaţi şi cei 125 de MV.

Citeste si:  Care este durata optimă de somn pe categorii de vârstă

‘Vom finaliza faza a doua, ceea ce înseamnă o investiţie completă pentru cei 225 MV dimensiunea aşteptată. Investiţia va fi finalizată fără nici un dubiu’, a precizat acesta.

La rândul său, Dieter Meyer, director general Verbund Regenerabile, a afirmat că se încearcă accelerarea lucrărilor şi finalizarea investiţiei până la sfârşitul anului în curs, în condiţiile în care acest lucru era prevăzut pentru începutul lui 2014.

‘Încercăm să accelerăm lucrurile. Suntem în negocieri cu anumite companii. Planul original a fost pentru anul viitor, dar încercăm să accelerăm lucrurile şi să finalizăm până la finele anului’, a precizat Meyer.

În context, Wolfgang Anzengruber a arătat că energia eoliană este completarea ideală pentru hidroenergie, pe care se concentrează producţia companie, iar România oferă condiţii cadru bune pentru investiţia Verbund.

Parcul eolian se situează la circa 250 kilometri de Bucureşti, în Dobrogea. Aici condiţiile de vânt sunt la fel de favorabile, a explicat Wolfgang Anzengruber, ca şi cele de la Marea Nordului din Germania, oferind condiţii optime pentru realizarea unui proiect de o astfel de anvergură.

Directorul general al companiei a precizat că 88 de turbine eoliene pot produce anual în total 540 GWh de energie electrică, furnizând energie curată către circa 350 de mii de gospodării din România.

Citeste si:  Peste patru milioane de euro pentru modernizarea staţiunii Buşteni

Injectarea energiei eoliene curate în reţeaua românească de curent este asigurată de staţia electrică de 400 kV construită de Verbund.

‘Cu cei peste 200 MW am atins ţelul pe care ni l-am propus. În orice caz, energia eoliană din regiune mai are potenţial de dezvoltare – Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa, scopul fiind utilizarea celor mai bune locuri din Europa pentru fiecare tehnologie în parte’, a adăugat Wolfgang Anzengruber.

Întrebat despre un potenţial interes al companiei în privinţa centralei de la Tarniţa, directorul general al companiei Verbund a răspuns că ar fi interesaţi de energia hidro. Potrivit acestuia compania austriacă nu este interesată de tehnologia emisiilor de CO2, respectiv nu de cărbune.

‘Cărbunele nu ne interesează. Ţinta noastră este să ne apropiem de 100% producţie liberă de CO2. (…) sper că în următorii ani mediul de afaceri se va stabiliza aşa cum avem nevoie pentru marile investiţii şi atunci vom fi pregătiţi să investim, să vedem dacă proiectele noastre vor fi eficiente. Atunci vom intra în negocieri cu privire la astfel de proiecte. În principal potenţialul este mare în această privinţă’, a explicat Wolfgang Anzengruber.

Citeste si:  Vinul ca atracţie turistică: Ce caută un hotel de 5 stele într-un sătuc de graniţă

Verbund este lider pe piaţa de electricitate din Austria şi unul din cei mai mari producători de curent electric din hidroenergie în Europa. Peste 4 cincimi din curent este produs din hidroenergie, restul fiind completate din energie termică şi energie eoliană. Verbund furnizează curent către circa un milion de clienţi şi desfăşoară activităţi în domeniul comerţului cu energie electrică în 15 ţări. În 2012, compania cu aproximativ 3.300 de angajaţi a realizat o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro. Compania are în portofoliu peste 900 hidrocentrale. În domeniul eolian, Verbund deţine trei parcuri eoliene în Austria cu o capacitate instalată în jur de 50 MW, în Bulgaria operează 16 MW, în Germania circa 90 MW, iar în Italia şi Franţa are parcuri cu capacitate de operare de 190MW. Cea mai mare poziţie o deţine în România cu parcul eolian de la Casimcea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close