EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,40 RON
(+1.7%)
GBP
5,30 RON
(-1.29%)
CHF
4,55 RON
(+0.4%)
BGN
2,47 RON
(+0.12%)
BYN
1,70 RON
(+1.09%)
CAD
3,13 RON
(-0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,65 RON
(+0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,18 RON
(-1.37%)
INR
0,06 RON
(+0.5%)

 

Vasele de sânge de la nivelul retinei ne arată sănătatea creierului şi IQ-ul

Noi cercetări sugerează că vasele de sânge de la nivelul retinei poate oferi un semn preţios al sănătăţii creierului înainte ca demenţa sau alte probleme ale ochiului să apară.

Cercetătorii spun că tinerii care obţin un rezultat slab la testele de măsurare a coeficientului de inteligenţă tind să aibe un risc mai mare de îmbolnăvire şi o durată de viaţă mai scurtă. Statutul socioeconomic sau activităţile cu un impact asupra sănătăţii nu explică în totalitate această legătură.

Cercetătorul psiholog, Dr. Idan Shalev, de la Universitatea Duke, şi colegii săi s-au întrebat dacă inteligenţa ar putea servi drept un marker ce indică starea de sănătate a creierului, mai exact starea de sănătate a sistemului de vase de sânge ce aduc oxigen şi substanţe nutritive în creier.

Într-un studiu publicat în revista Psychological Science, Shalev şi colegii săi au folosit imagistica retinală digitală, o metodă relativ nouă şi non-invazivă, pentru a obţine indicii despre starea de sănătate a vaselor de sânge din creier prin studierea vaselor de sânge de mici dimensiuni din retină, ce se găsesc în partea din spate a ochiului.

Vasele de sânge retiniene au dimensiuni, structuri şi funcţii similare vaselor de sânge cerebrale, oferind astfel cercetătorilor o cale prin care să studieze starea de sănătate a vaselor de sânge din creier în rândul oamenilor vii.

Cercetătorii au analizat datele de la persoanele care au luat parte la o investigaţie în Noua Zeelandă, fiind vorba de o cercetare longitudinală care a analizat sănătatea şi comportamentul a peste 1.000 de persoane născute între aprilie 1972 şi martie 1973 în Dunedin, Noua Zeelandă.

Rezultatele au fost fascinante.

Venele retiniene mai late au fost asociate unui IQ mai scăzut la vârsta de 38 de ani, aceasta menţinându-se chiar şi după ce cercetătorii au luat în calcul diferiţi factori de risc de sănătate, stil de viaţă şi mediu, care ar fi putut juca un rol.

Persoanele cu vene retiniene mai largi au arătat dovezi ce atestau deficienţe cognitive, obţinând scoruri mai mici în cadrul a numeroase teste ale funcţionalităţii neuropsihologice, printre care teste de înţelegere verbală, gândire perceptuală, memorie funcţională şi cele ce măsurau funcţia executivă.

În mod surprinzător, datele relevau că persoanele care prezentau venule retiniene mai late la vârsta de 38 de ani înregistraseră un IQ mai scăzut şi în copilărie, cu 25 de ani mai devreme.

„Este remarcabil că dimensiunile venulelor din ochi prezintă o legătură, indiferent cât de modestă, cu rezultatele testelor mentale ale indivizilor în cel de-al patrulea deceniu de viaţă şi cu rezultatele testelor IQ din copilărie”, au fost de părere cercetătorii.

Cercetările sugerează că procesele care leagă sănătatea vasculară de funcţionarea cognitivă încep mult mai devreme decât se credea până acum, înainte ca debutul unei demenţe sau alte probleme ale creierului să aibă loc.

„Imagistica retinală digitală este un instrument care este utilizat în prezent în special de către medicii oftalmologi pentru a studia bolile ochilor”, a spus Shalev. „Dar constatările noastre iniţiale indică faptul că acesta ar putea fi totodată un instrument util pentru psihologi şi alţi cercetători ce doresc să studieze legătura dintre inteligenţă şi sănătate de-a lungul întregii vieţi”, a adăugat Shalev.

Studiul actual nu abordează factorii care stau la baza relaţiei dintre vasele retiniene şi funcţionarea cognitivă, dar cercetătorii presupun că ar putea avea de-a face cu aprovizionarea oxigenului ce ajunge la creier.

„Sporirea gradului de cunoaştere a vaselor de sânge ale retinei ar putea permite oamenilor de ştiinţă să dezvolte mecanisme de diagnostic şi tratamente care să permită creşterea nivelului de oxigen din creier, prevenind astfel,odată cu înaintarea în vârstă, pierderea capacităţilor cognitive”, au concluzionat cercetătorii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata