Agricultură ecologică: Creşterea ciupercilor pe paie

În zilele noastre paiele sunt un produs irosit. În zonele unde sunt cultivate cereale poţi vedea cum paiele sunt lăsate să putrezească în căpiţe enorme pe câmp. Cu toate acestea,acest surplus de biomasă poate fi foarte util, scrie Sepp Holzer în cartea sa ” Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scară mică”.

Paiele pot fi folosite ca strat protector şi sunt substratul ideal pentru cultivarea ciupercilor. Pe un singur balot, pot fi crescute multe kilograme de ciuperci cu efort minim.Ciupercile ajută la transformarea rapidă în humus a paiului ce putrezeşte lent.

Cu un volum minim de muncă, creşterea ciupercilor cu paie poate fi transformată într-o sursă de venit considerabil pentru fermieri. Acestea pot fi crescute cu uşurinţă în orice grădiniţă pentru consumul familial.

 

Ciuperci care pot fi crescute pe paie

Toate ciupercile din specia Pleurotus sunt potrivite pentru a fi crescute pe paie.

O altă varietate de ciupercă care poate fi cultivată cu uşurinţă pe paie este ciuperca Regele-stropharia. Este foarte bună pentru gătit şi poate fi crescută fără dificultate. Are nevoie de temperaturi de peste 10°C pentru a da  rod. Necesităţile ei pentru umiditate sunt mult mai reduse decât în cazul ciupercilor în formă de scoică, ceea ce face ca ciupercile Regele-stropharia să fie mult mai uşor de întreţinut.

 

Substratul pentru cultivare

La cultivare  poate fi folosit orice tip de paie.Cu toate acestea, există câteva condiţii de bază pe care substratul trebuie să le îndeplinească. E important în special ca substratul să fie sănătos şi în condiţie bună.

Ciupercile cultivate sunt foarte sensibile la competitori. Paiele ce deja au fost contaminate de alte ciuperci sunt nepotrivite şi nu pot fi folosite la cultivare. Paiele sănătoase ar trebui să aibă o culoare galbenă naturală, fără pete pământii sau închise la culoare şi nu ar trebui să miroase a mucegai.

Citeste si:  Pesticidele utilizate în agricultură ucid broaştele "în mai puţin de o oră"

Baloturile mici şi comprimate de paie sunt cele mai uşor de utilizat, pentru că pot fi uşor transportate când sunt ude. Paiele crescute convenţional nu sunt indicate, pentru că au fost tratate sau contaminate cu ierbicide, insecticide, fungicide, fertilizatori chimici şi alte chimicale cum ar fi stabilizatori de creştere, iar şansele de succes pentru o cultură de acest tip sunt mult mai scăzute cu paie ce nu au fost crescute organic. Din acest motiv, ar trebui să folosiţi paie ce au fost crescute natural.

Pe lângă aceasta, paiele oferă sursa principală de nutrienţi pentru ciuperci, ceea ce va absorbi şi reţine orice prezenţă a unei substanţe dăunătoare.

Având în vedere că aceste ciuperci dezintegrează materialul organic, paiele nu reprezintă singura opţiune. Pot fi la fel de bine crescute pe stuf, gunoi de grădină tocat sau multe alte substraturi. Totuşi, cu aceste substraturi alternative nu este la fel de uşor de lucrat şi va trebui să experimentaţi din când în când pentru a alege compoziţia corectă pentru o recoltă bună.

 

Înmulţirea prin spori a ciupercilor

Culturile de paie pot fi populate folosindu-ne de înmulţirea cu ajutorul unui substrat sau prin dopuri inoculate.Necesităţile în ce priveşte calitatea sporilor sunt la fel ca atunci când creşteţi ciupercile folosind lemn.

Există totuşi, o altă metodă de a prelungi viaţa unei culturi de paie. Pentru a face asta, luaţi nişte miceliu dintr-un balot sănătos ce a fost pătruns adânc şi îl introduceţi într-un nou balot. Miceliul se va răspândi dintr-un balot pătruns într-unul proaspăt la scurt timp de la contact. În acest fel scapi nu doar de efortul de a cumpăra spori de ciuperci noi în fiecare an, dar şi de popularea substratului.

Citeste si:  Philips: Pierderi de 1,3 miliarde de euro în T2

 

Crearea şi menţinerea culturii

Unul dintre cele mai importante criterii pentru succesul unui culturi este ca substratul să fie îndeajuns de umed astfel încât paiele, la început uscate, să fie umezite corespunzător. Pentru a face asta, las baloturile câteva zile într-un recipient umplut cu apă. Aceasta facilitează colonizarea de către micelii.

Apoi scot baloturile afară cam pentru o zi astfel încât apa în exces să se usuce. Astfel, paiele îndeplinesc toate condiţiile pentru populare. Ca şi în cazul culturilor cu butuci, acesta ar trebui să fie puse într-un loc  foarte bine umbrit.

Când poziţionezi baloturile ar trebui să te asiguri că este destul spaţiu între ele pentru că ciupercile vor creşte peste întregul balot.Dacă foloseşti un substrat cu spori, trebuie să faci un număr de găuri în mijlocul balotului, pe care le umpli apoi cu spori şi îl închizi  prin strângerea paielor. Dacă foloseşti doape sau dibluri cu spori, ar trebui să-i aranjezi în baloturi distribuiţi în mod egal. Dopurile ar trebui împinse chiar până în mijlocul balotului.

Cu cât baloturile sunt colonizate mai repede, cu atât e mai puţin probabil ca alte tipuri de fungi să contamineze cultura. Temperatura optimă pentru creşterea miceliului la ciuperci ce cresc pe paie este puţin peste 20°C. Dacă popularea culturilor se face primăvara sau la începutul verii, rezultatele vor apărea în maxim trei luni.

Culturile cu paie cer foarte puţină întreţinere în plus. Trebuie doar să verifici baloturile din când în când pentru a te asigura că sunt destul de umezi.Deşi miceliul are nevoie de umiditate, este sensibil la excesul umezeală. Dacă baloturile vor fi lăsate în exterior expuse la intemperii, ar trebui să fie acoperite în cazul ploilor puternice şi de durată.

Citeste si:  Circa 6.000 de angajaţi CFR ar putea fi disponibilizaţi

 

Sfaturi practice

Culturile de paie au o durată de viaţă de unul până la doi ani. După această perioadă, baloturile sunt epuizate şi pot fi folosite ca îngrăşământ sau mulci.Ele pot fi folosite de asemenea în grădini ca îngrăşământ organic. În acest caz este posibil ca ciupercile să apară dintr-o dată în straturile de legume.

 

INFO PLUS

Prin iniţiativa unui grup de oameni inimoşi, adunaţi sub numele TEI (Traduceri Ecologice Independente), a fost tradusă în limba română cartea „Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scară mică”, a lui Step Holzer, adresată tuturor celor care vor să acumuleze cunoştinţe solide de agricultură sustenabilă, permacultură, arhitectură ecologică, energii alternative, tehnici şi tehnologii domestice şi meşteşuguri.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre frumoasa iniţiativă a grupului TEI şi să vă alăturaţi visului lor: “Îndrăzim să visăm: traducere cu traducere, vom pune la dispoziţie conaţionalilor nededaţi în ale limbilor străine lucrările de care este nevoie ca să grădinărească fără biocide, întru obţinerea de hrană curată şi care să nu coste viaţa fluturilor şi puritate apelor freatice.

Credem cu străşnicie că putem face ceva pentru a-i ajuta pe cei care vor să producă hrana local, la scară mică şi fără inputuri energetice masive. Credem că soarta noastră este diferită de cea a prizonierilor unui sistem care produce fructele în America de Sud, le coace în cala unui vas şi le vinde în anoste ambalaje de carton într-un supermarket. Credem, şi nu vom obosi să credem.”

Citește și
2 Comentarii
  1. grozav stefan spune

    curiozitate. cine cultiva azi paioase fara chimicale? (ierbicidare si fertilizare).intrebare.exista deosebire intre dopuri si DOAPE???

  2. vasile spune

    buna ziua. am balti de ovaz netreierat.as putea sai folosesc pentru producerea ciupercilor.as dori sami dati sfaturi cum sa procedez.astept

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata