EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Grevă a controlorilor de trafic aerian: 1.800 zboruri anulate în Franţa; Parisul şi Berlinul critică CE

O grevă a controlorilor de trafic aerian din Franţa a cauzat marţi anularea a aproximativ un sfert dintre zborurile prevăzute şi a determinat Parisul şi Berlinul să solicite Comisiei Europene (CE) amânarea proiectului de liberalizare a controlului de trafic aerian ce urmează să fie prezentat marţi după-amiază în Parlamentul European, relatează AFP.

Potrivit Direcţiei generale a aviaţiei civile din Franţa (DGAC), 1.800 de zboruri au fost anulate pe întreg teritoriul ţării, în timp ce în medie ‘sunt 7.650 de zboruri pe zi’.

DGAC le-a cerut companiilor să-şi reducă programul zborurilor cu 50% de marţi până joi pe aeroporturile pariziene Orly (Charles de Gaulle) şi Roissy şi pe principalele aeroporturi din provincie.

Sindicatul autonom al controlorilor de trafic aerian (SNCTA), care îi reprezintă pe majoritatea supraveghetorilor de trafic aerian, a depus un preaviz de grevă pentru perioada 11-13 iunie pentru a denunţa ‘consecinţele directe ale constrângerilor europene asupra politicii naţionale’ în acest sector.

Alte sindicate ce reprezintă controlorii de trafic aerian au depus şi ele preavize de grevă, însă numai pentru ziua de miercuri, pentru a protesta faţă de proiectul de directivă europeană vizând crearea ‘Cerului unic european”. Acest proiect, lansat în urmă cu 12 ani, are ca obiectiv triplarea capacităţii de transport aerian, reducerea costurilor gestionării traficului cu 50% şi reducerea cu 10% a efectelor asupra mediului.

Acţiuni sindicale vor fi organizate miercuri în 11 ţări din Uniunea Europeană pentru a protesta faţă de continuarea liberalizării transporturilor europene de către Comisia Europeană, a declarat de asemenea pentru AFP un oficial de la Federaţia Europeană a Transportatorilor (ETF).

Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, urmează să prezinte marţi după-amiază în faţa Parlamentului European, la Strasbourg, măsurile necesare accelerării reformei sistemului de control al traficului aerian din Europa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata