Kuweit: O profesoară condamnată la 11 ani de închisoare pentru că l-a insultat pe emir pe Twitter

O profesoară din Kuweit a fost condamnată, luni, la 11 ani de închisoare pentru că l-a insultat pe Twitter pe emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, şi a incitat la înlăturarea acestuia de la putere, relatează Daily Mail.

Potrivit grupurilor de opoziţie din Kuweit, Huda Al-Ajmi (37 de ani) a primit cea mai mare sentinţă, pentru o opinie politică exprimată online, din istoria acestui stat din Golf.

Împotriva profesoarei au fost formulate trei capete de acuzare, dintre care cel privind insultarea emirului – descris drept ‘imun şi intangibil’ în Constituţie – prevedea o pedeapsă de un an de închisoare. Celelalte două pedepse, de cinci ani de închisoare fiecare, au fost date pentru incitare la revoltă împotriva regimului şi pentru încălcarea legilor privind dezbaterile publice.

Citeste si:  Un bărbat a transmis fără să ştie pe Twitter operaţiunea de ucidere a liderului Al Qaida

Deşi Kuweitul este mai liberal decât multe state din Golf, autorităţile reprimă din ce în ce mai mult vocile disidente. În ultima lună, fostul deputat Mussallam al-Barrak a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că l-a insultat pe emir într-un discurs, însă a făcut apel şi a reuşit să anuleze decizia anterioară.

Cu toate acestea, în Kuweit este neobişnuit ca o femeie să ispăşească o pedeapsă cu închisoarea pentru delicte de natură politică. Recent, două activiste au fost pedepsite cu sentinţe mai blânde cu închisoarea, însă într-un final sentinţele au fost suspendate.

Citeste si:  Keira Knightley îşi împrumută vocea unui personaj din miniseria "Neverland"

Kuweitul nu s-a confruntat cu revolte pro-democraţie la fel de ample ca alte state arabe, însă zeci de persoane din întreaga regiune a Golfului au fost condamnate la închisoare pentru postări pe Twitter şi pe blogurile personale anul trecut.

Profesoara în cauză va putea face apel la decizia instanţei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata