Proteste anticapitaliste la Londra, în perspectiva summitului G8

Forţele de ordine britanice s-au confruntat marţi în centrul Londrei cu grupuri de protestatari anticapitalişti care au vizat sediile unora din cele mai mari companii din lume, în perspectiva apropiatului summit G8 al celor mai industrializate state care are loc săptămâna viitoare în Irlanda de Nord, informează Reuters, precizând că au fost arestate 32 de persoane.

Circa 100 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediului British Petroleum, iar alţii au scandat ‘Criminali de război!’ în faţa sediului companiei americane de apărare Lockheed Martin.

Poliţia a pătruns cu forţa într-o clădire cu patru etaje din cartierul Soho unde se instalase grupul de protest StopG8, iar televiziunile au arătat o urmărire spectaculoasă pe acoperişuri, în care un bărbat era fugărit de mai mulţi poliţişti, pentru a fi oprit la câţiva centimetri de streaşină.

Între timp, alţi manifestanţi, care au avertizat că au luat în vizor diferite firme de investiţii, bănci şi multinaţionale, se jucau de-a şoarecele şi pisica cu jandarmii pe unele din cele mai şic străzi ale Londrei. Dube de poliţie au vânat grupuri zgomotoase de protestatari pe Oxford Street, una din principalele zone de shopping din Londra, spre uluirea turiştilor şi vânzătorilor din magazine.

Autorităţile au precizat că au arestat 32 de persoane pentru diferite fapte, de la provocarea de distrugeri până la atac asupra poliţiei şi deţinere de arme de atac.

Recentele demonstraţii împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului de la Londra au fost marcate de incidente produse de anarhişti. În acelaşi timp, mulţi britanici nemulţumiţi de ajutoarele acordate băncilor şi bonusurile practicate de acestea în perioada de criză economică pun sub acuzaţie sectorul financiar.

Summitul G8 va avea loc în zilele de 17 şi 18 iunie în provincia britanică Irlanda de Nord.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.