Un angajat „Antibiotice” Iaşi produce, în medie, 2,3 miliarde lei vechi pe an, pentru un salariu lunar mediu de 31 milioane lei

Guvernul a stabilit că, la finalul acestui an, „Antibiotice” SA Iaşi va obţine un profit net de 28,566 milioane lei

Un salariat al companiei ieşene va produce în acest an, în medie, venituri de 2,3 miliarde de lei vechi, pentru care va fi recompensat cu un salariu anual de 382,08 milioane de lei vechi

– Pentru venituri de 1.000 de lei, „Antibiotice” SA va cheltui în acest an 898 lei.

 

În urma cu câteva zile, Guvernul României a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al companiei „Antibiotice” SA Iaşi. Conform documentului, producătorul ieşean de medicamente va înregistra anul acesta venituri totale de 339 milioane lei şi se va încadra într-un plafon de cheltuieli totale de 304,422 milioane lei, urmând să rezulte, aşadar, un profit brut de 34,578 milioane lei. Profitul după impozitare al “Antibiotice” SA Iaşi ar urma să fie de 28,566 milioane lei.

Citeste si:  Principiul contributivităţii şi egalităţii trebuie să stabilească pensiile

Activitatea de exploatare va genera un profit de 45,478 milioane lei, ca diferenţă dintre veniturile din exploatare de 322 milioane lei şi cheltuielile de exploatare de 276,522 milioane lei. Activitatea financiară, în schimb, va genera pierderi de 10,9 milioane lei, în condiţiile în care veniturile financiare se vor ridica la 17 milioane lei, iar cheltuielile financiare la 27,9 milioane lei.

Un capitol interesant în acest buget de venituri şi cheltuieli este cel referitor la cheltuielile cu personalul, valoarea totală a acestora fiind de 71,553 milioane lei, din care 50,448 milioane lei reprezintă cheltuielile cu salariile, diferenţa fiind bonusuri (5,533 milioane lei), asigurările şi protecţia socială, fondurile speciale şi alte obligaţii legale (14,678 milioane lei) şi cheltuielile aferente contractului de mandat (894.000 lei).

Citeste si:  Pilonul zero al pensiilor: se coace o nouă "gogoaşă" electorală?

La capitolul cheltuieli cu personalul nu este prevăzut niciun leu pentru plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de personal, ceea ce înseamnă că producătorul farmaceutic ieşean nu prognozează disponibilizări colective în cursul acestui an. Astfel, „Antibiotice” SA Iaşi rămâne unul dintre principalii angajatori ieşeni, cu un număr estimat de salariţi la finalul anului de 1.465 de persoane, pentru care este alocată o sumă de 55,981 milioane lei la capitolul cheltuieli de natură salarială (50,448 milioane lei salarii şi 5,533 milioane lei bonusuri).

Câştigul mediu lunar pe salariat este de 2.870 lei/persoană şi, influenţat de bonificaţiile şi bonusurile în lei sau natură, creşte la 3.184 lei/persoană/lună.

Citeste si:  Producţia industrială a judeţului Dâmboviţa a crescut cu circa 11% în primul trimestru

Luând în calcul valoarea totală a veniturilor şi numărul angajaţilor, rezultă că productivitatea muncii la „Antibiotice” SA Iaşi este de 231.399 lei/persoană. Altfel spus, un angajat al „Antibiotice” SA Iaşi produce anual, în medie, 2,31 miliarde de lei vechi şi primeşte un salariu lunar mediu de 31,84 milioane de lei vechi (382,08 milioane de lei vechi pe an).

Ca atare, statul, acţionar majoritar al „Antibiotice” SA Iaşi, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, nu are niciun motiv să se plângă de eficienţa cu care managementul companiei gestionează forţa de muncă existentă, plusvaloarea rezultată fiind semnificativă. De altfel, luând în calcul şi celelalte elemente constitutive ale bugetului, pentru a obţine venituri de 1.000 de lei, producătorul de medicamente din Iaşi cheltuie 898 de lei, cei 102 lei rămaşi constituind profit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata