Grecia: Rata şomajului în T1 a urcat la cel mai ridicat nivel din 1998

Rata şomajului în Grecia a atins, în primul trimestru din 2013, nivelul record de 27,4%, de la 26% în precedentele trei luni, reflectând adâncirea recesiunii după anii de austeritate impuşi în schimbul asistenţei financiare, a anunţat Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT), transmite Reuters.

 Este cel mai ridicat nivel al şomajului de când ELSTAT a început publicarea datelor, în 1998. În primul trimestru din 2012, rata şomajului era de 22,6%.

Săptămâna trecută, ELSTAT a anunţat că în martie rata şomajului în Grecia a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2006, urcând la 26,8%, de la 26,7% în februarie.

Citeste si:  Rusia începe cel mai ambiţios program de înarmare de la epoca sovietică încoace. Vedeţi aici lista de cumpărături

Potrivit datelor ELSTAT, un număr record de 1,3 milioane greci nu aveau un loc de muncă în martie, în timp ce 3,3 milioane erau înregistraţi ca fiind angajaţi.

Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare la cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a şomajului a fost de 12,2% în aprilie.

Cea mai ridicată rată a şomajului, de 58,4%, este înregistrată în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani).

Citeste si:  Românii, optimişti în ceea ce priveşte viitorul Europei

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale Guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close