EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Johannes Hahn: ELI-NP, primul pas important în lupta împotriva exodului creierelor

Proiectul tehnologic al laserului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele este primul pas important pentru a lupta împotriva exodului creierelor, a afirmat, vineri, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, împreună cu premierul Victor Ponta.

„Acest proiect va fi primul pas important pentru a lupta împotriva exodului creierelor. (…). Din multe motive este un proiect emblematic nu doar pentru România ci şi pentru Europa. Acelaşi lucru este valabil şi pentru faimosul pod, numit acum ‘Noua Europă’ care va lega nu doar două regiuni, aspect de altfel foarte important, ci va contribui în mod categoric la îmbunătăţirea reţelei de transport transeuropene”, a spus oficialul european.

Comisarul a precizat că nu se află în România doar pentru a discuta despre provocări şi probleme, ci şi pentru a participa la două evenimente extraordinare, menţionând în acest sens inaugurarea proiectul tehnologic al laserului ELI-NP şi a podului de la Calafat-Vidin.

„Mă bucur să aflu că va purta numele Noua Europă (podul de la Calafat-Vidin – n.r.), ceea ce este un semn al cooperării strânse dintre România, Bulgaria şi Europa. În ce priveşte proiectul ELI-NP, acesta are o mare importanţă nu doar pentru România, dar şi pentru Europa, în ansamblul ei. Tehnologia de acolo va putea fi utilă cercetătorilor din lumea întreagă”, a adăugat Johannes Hahn.

El a arătat că proiectul de la Măgurele este primul de o asemenea anvergură pentru acest tip de infrastructură ce va fi realizat în noile state membre ale Uniunii şi a punctat faptul că UE contribuie cu fonduri structurale de aproximativ 260 de milioane de euro.

Johannes Hahn a remarcat că este pentru prima dată când fondurile structurale vor finanţa infrastructura în domeniul ştiinţific, reamintind în acest context că a fost ministru pentru ştiinţă şi tehnologie.

Comisarul european pentru politică regională va participa vineri, alături de premierul român Victor Ponta, la inaugurarea podului Calafat-Vidin, o legătură strategică în coridoarele transeuropene care conectează Europa de Sud-Est cu Europa Centrală.

UE a încurajat autorităţile din România şi Bulgaria să coopereze strâns în construcţia acestei infrastructuri de transport şi să realizeze o structură de management al operaţiunilor sale. Podul are o lungime de 1.300 de metri şi construcţia sa a început în 2007. Investiţia totală este 226 milioane de euro, cofinanţată de la Fondul de coeziune.

Johannes Hahn va participa şi la inaugurarea proiectul tehnologic al laserului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele. Centrul de cercetări ştiinţifice în domeniul fizicii nucleare care va fi construit în România este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalte două centre, ELI-Beamlines şi ELI-ALPS, vor fi construite la Praga (Cehia) şi Szeged (Ungaria).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata