EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Un bust al lui Eminescu din regiunea Cernăuţi, vandalizat în urmă cu două zile, refăcut şi dezvelit sâmbătă

Un bust al lui Mihai Eminescu din localitatea Hliboca /Adâncata/, regiunea Cernăuţi, vandalizat în urmă cu două zile, a fost refăcut şi dezvelit sâmbătă, 15 iunie, la împlinirea a 124 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet, informează portalul TOCpress.

Bustul fusese vandalizat în noaptea de 13 spre 14 iunie de persoane necunoscute, chiar înainte de inaugurarea sa cu ocazia comemorării celor 124 de ani de la moartea marelui poet, dar românii din regiune s-au mobilizat şi au refăcut temporar capul furat, astfel încât lucrarea a fost dezvelită şi sfinţită, sâmbătă, în prezenţa autorităţilor, reprezentanţilor Consulatului României la Cernăuţi şi a membrilor societăţii civile româneşti din nordul Bucovinei, după cum a precizat vicepreşedintele Societăţii pentru Cultura Românească ‘Mihai Eminescu’, Nicolae Şapcă, citat de portalul menţionat.

Bustul a fost realizat la iniţiativa Societăţii pentru Cultura Românească ‘Mihai Eminescu’ din Cernăuţi, cu sprijinul financiar al românilor din regiune.

Între timp, capul de la bustul poetului a fost găsit de poliţia ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca /Trestiana/, raionul Hliboca, după cum a anunţat sâmbătă vicepreşedintele Societăţii pentru Cultura Românească ‘Mihai Eminescu’. El a declarat pentru TOCpress că a primit vestea sâmbătă, la amiază, de la reprezentanţi ai administraţiei raionale Hliboca, la numai două ore după dezvelirea şi sfinţirea bustului refăcut temporar în cursul zilei de vineri. ‘Urmează ca în viitorul apropiat să-l montăm la loc pentru că piesa pusă temporar nu este dintr-un material rezistent, în timp ce varianta originală este realizată din marmură’, a precizat Nicolae Şapcă.

Actul de vandalism de la Hliboca a fost condamnat de guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mihailo Papiev, care a făcut apel la organele de aplicare a legii să investigheze incidentul ruşinos cât mai curând posibil şi să-i pedepsească pe cei responsabili, menţionează site-ul de ştiri al românilor din Ucraina.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata