Radioteleviziunea publică din Grecia se redeschide temporar

Consiliul de Stat din Grecia, cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării, a anulat luni seară, ‘temporar’, decizia guvernului de a închide radio-televiziunea publică ERT şi a dispus redeschiderea sa până la constituirea unui nou organism audiovizual public, transmite AFP.

În urma unui recurs al sindicatului ERT împotriva deciziei ministeriale de a închide marţi, pe neaşteptate, semnalul radio-televiziunii, Consiliul de Stat le-a cerut miniştrilor responsabili de acest dosar să ia măsuri pentru a asigura punerea ‘temporară’ în funcţiune a televiziunii publice, a precizat o sursă judiciară.

Anterior, premierul conservator elen, Antonis Samaras, le-a propus din nou celor doi parteneri din coaliţia de guvernare redeschiderea ‘provizorie’ a radio-televiziunii publice sub conducerea unei comisii tripartite, potrivit unei surse guvernamentale citate de AFP.

Citeste si:  Creşterea TVA-ului în Balcani sau cum să îţi iubeşti vecinii în vreme de criză

O comisie formată din reprezentanţi ai celor trei partide din coaliţie va fi însărcinată cu „angajarea unui număr de jurnalişti care vor avea ca sarcină să facă din nou să funcţioneze radio-televiziunea publică” până când va fi adoptat un nou proiect de lege privind audiovizualul public, a precizat aceeaşi sursă.

„Consilieri străini, de la BBC sau de la alte grupuri europene, vor ajuta la constituirea unui nou organism”, a subliniat sursa citată.

La o zi după închiderea unilaterală a posturilor de televiziune şi a staţiilor de radio publice, decisă fără acordul partenerilor de coaliţie, guvernul a prezenta miercuri un proiect de lege pentru restructurarea audiovizualului public elen în jurul unei societăţi pe care a numit-o Nerit.

Citeste si:  Fostul preşedinte al Nintendo, Hiroshi Yamauchi, a încetat din viaţă la 85 de ani

Pentru a evita o criză politică şi perspectiva unor alegeri anticipate, Samaras a propus un program în ‘şapte puncte’.

Printre aceste puncte se numără şi o viitoare remaniere guvernamentală, până la sfârşitul lunii iunie, potrivit sursei citate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata