EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Tudor Chiuariu: Parlamentarii vor fi judecaţi, ca toţi cetăţenii, de către instanţele competente

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu, a explicat luni, la finalul şedinţei Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, că Legea fundamentală a fost modificată în sensul că deputaţii şi senatorii vor fi judecaţi ”ca toţi cetăţenii” de către instanţele competente.

Această modificare a fost operată, la sugestia UDMR, care a propus eliminarea din corpul Constituţiei a prevederii potrivit căreia ”urmărirea şi trimiterea în judecată penală (a parlamentarilor – n.r.) se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

”Este un amendament al UDMR care a fost adoptat. Urmarea este că nu va mai exista o competenţă specială pentru deputaţi şi senatori, ci vor fi judecaţi de către instanţele competente, potrivit legii. Ca toţi cetăţenii”, a spus Chiuariu.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a modificat, în şedinţa de luni, articolul din Legea fundamentală privind trimiterea în judecată a parlamentarilor, în sensul că alineatul 2 al articolului 72 din lege a căpătat următorul cuprins – ”Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Deputaţii şi senatorii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor”.

De asemenea, articolul 72 mai prevede la alineatul 1 că ”deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata