Din ce în ce mai mulţi copii ameninţaţi de sărăcie în UE

Din ce în ce mai mulţi copii ar putea fi ameninţaţi de sărăcie sau excluziune socială în mai multe state membre ale Uniunii Europene din cauza crizei economice, a avertizat marţi Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA), relatează AFP.

‘Sărăcia în rândul copiilor este o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare în UE’, deplânge FRA în raportul său anual cu privire la respectarea drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană.

În 2012, statele membre au fost nevoite să ia măsuri pentru a face faţă cazurilor de malnutriţie, însă au trebuit, de asemenea, să efectueze tăieri bugetare care au avut ‘consecinţe importante’ asupra copiilor în domeniul educaţiei, al sănătăţii şi al serviciilor sociale, relevă raportul, care abordează şi probleme legate de politica de imigraţie, drepturile victimelor sau situaţia minorităţilor în UE.

Citeste si:  Aproape 1 din 5 salariaţi din Grecia este angajat al statului

Potrivit statisticilor oficiale UE pentru anul 2011, 27% din copiii care locuiesc în spaţiul comunitar sunt ameninţaţi de sărăcie sau excluziune socială. Criza economică a afectat copiii din mai multe state membre ale Uniunii, fie prin diminuarea veniturilor familiei, fie prin reducerea cheltuielilor sociale ale statelor, notează raportul.

Conform unui studiu realizat de UNICEF cu privire la impactul crizei economice asupra copiilor din Spania, aminteşte raportul, tăierile bugetare afectează serviciile destinate minorilor, în special cele sanitare, educaţionale şi sociale. În Portugalia, un decret adoptat în iunie 2012 reduce în mod semnificativ mai multe alocaţii, ceea ce a avut ‘consecinţe financiare grave’ pentru familiile cu copii.

Citeste si:  Financial Times: David Cameron riscă izolarea în UE din cauza politicii anti-imigraţie

Situaţia este dramatică mai ales în Grecia. Raportul FRA face ecoul observaţiilor Comitetului ONU pentru drepturile copilului, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ‘dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare’ al copiilor şi adolescenţilor ale căror familii îşi pierd rapid veniturile şi accesul la serviciile sociale finanţate de stat, în special în domeniul sanitar şi al securităţii sociale.

La aceasta se adaugă o rată record a şomajului în rândul tinerilor, precum şi o rată ridicată a abandonului şcolar, în special în rândul copiilor romi.

Citeste si:  Total ceiling for guarantees under 'First Home' programme established at 700 M euros for 2010

Raportul agenţiei citează, de asemenea, un studiu al Mediatorului grec la Comitetul ONU pentru drepturile copilului, care relevă o creştere a numărului de minori care cerşesc sau lucrează ca vânzători ambulanţi. În martie 2012, indică raportul, Comitetul naţional UNICEF din Grecia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la sărăcie şi malnutriţie în rândul copiilor, dând ca exemplu cazurile unor elevi care au leşinat la şcoală.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata