Mai multe acte de piraterie în Golful Guineii decât în largul coastelor somaleze în 2012

În 2012, numărul acţiunilor de piraterie înregistrate în largul coastelor vest-africane l-a depăşit ‘pentru prima oară’ pe cel al atacurilor în Golful Aden şi în Oceanul Indian, afirmă Biroul Maritim Internaţional (BMI) într-un raport publicat marţi, preluat de AFP.

 Astfel, potrivit documentului, 966 de marinari au fost atacaţi de piraţi în Golful Guineii, faţă de 851 în largul coastelor somaleze.

Ţările vizate sunt în special Nigeria, Benin, Coasta de Fildeş, Camerun, Guineea Ecuatorială, Gabon şi Togo.

De altfel, luările de ostatici nu sunt obiectivul principal al piraţilor, care caută în special petrol rafinat pentru a-l revinde pe piaţa neagră, potrivit raportului.

De asemenea, piraţii vest-africani sunt ‘mai violenţi decât piraţii somalezi’, afirmă un raport al Institutului de Studii Strategice al Uniunii Europene în 2013, citat de BMI. Potrivit acestui document, cinci ostatici – din 206 – au fost ucişi anul trecut în Golful Guineii.

‘Aceasta s-ar putea datora unei mai mari familiarizări cu armele, numeroşi piraţi fiind foşti membri ai unor grupuri militante ca Mişcarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului’, estimează BMI.

Un marinar citat în raport denunţă, de asemenea, atitudinea autorităţilor în aceste ţări, pe care le consideră incapabile să reacţioneze în cazul unui incident. ‘Am avut o ‚inspecţie portuară’ şi ei au luat opt vase cu vopsea, două bobine de frânghie şi mai multe sticle cu whisky. Dac㠂autorităţile’ fac asta, pe ajutorul cui putem conta ?’, întreabă el retoric.

BMI estimează costul mărfurilor furate în 2012 în Golful Guineii între 34 şi 101 milioane de dolari (adică între 25 şi 75 milioane de euro).

Înmulţirea atacurilor în Golful Guineii a împins în sus primele de asigurare, reducând cu două treimi traficul în unele porturi din acest golf, în timp ce ţările regiunii speră să-şi dubleze producţia petrolieră în următorii 10 ani, de la 4 la 8 milioane de barili.

În 25 iunie, un summit va reuni şefii de stat ai regiunii cu scopul de a adopta o strategie comună pentru a garanta securitatea şi siguranţa în zonă, conform rezoluţiei 2039 a Consiliului de Securitate al ONU din 29 februarie 2012.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.