Preşedintele SUA va rosti un discurs la Berlin, la aproape 50 de ani de la cel rostit de John F. Kennedy

Preşedintele SUA, Barack Obama, efectuează o vizită de 26 de ore la Berlin ce marchează revenirea sa într-un loc în care atunci când era candidat în alegerile pentru Casa Albă a adunat o mulţime de 200.000 de oameni pentru a-şi împărtăşi viziunea sa ambiţioasă despre modul de conducere americană, relatează Associated Press.

Cinci ani mai târziu, Obama rosteşte un discurs într-o ţară care este mai mult indiferentă în legătură cu aspiraţiile sale şi totuşi dornică să primească atenţia sa într-o perioadă în care mulţi germani simt că Europa nu mai este de mult o prioritate pentru SUA.

În urmă cu 50 de ani, preşedintele John F. Kennedy rostea un discurs despre Războiul Rece în prezenţa a 450.000 de persoane în Berlinul, atunci divizat, pentru a denunţa blocul sovietic. Preşedinţi, de la Ronald Reagan la Bill Clinton, s-au folosit de discursurile lor rostite la Berlin pentru a vorbi despre libertate şi alianţe internaţionale.

Barack Obama a ajuns marţi seară la Berlin, în prima sa vizită în Germania în calitate de preşedinte, în cadrul căreia se va întâlni, miercuri, cu cancelarul Angela Merkel şi alţi oficiali guvernamentali şi va susţine un important discurs în aer liber, la Poarta Brandenburg.

Obama, însoţit de soţia sa Michelle şi de cele două fiice ale lor, a venit din Irlanda de Nord, unde a participat la summitul G8 din Irlanda de Nord care a durat două zile. Peste 7.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru această vizită.

Miercuri, Obama ar urma să-şi înceapă ziua cu o întrevedere cu preşedintele german Joachim Gauck, după care se va deplasa la cancelarie. O conferinţă de presă cu Angela Merkel este prevăzută după întâlnirea lor şi înaintea unui dejun comun.

După un important discurs în faţa a 4.000 de invitaţi la Poarta Brandenburg, simbol al Germaniei reunificate, liderul de la Casa Albă se va întâlni cu Peer Steinbruck, candidatul social-democrat la postul de cancelar la alegerile legislative din septembrie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.