România şi Bulgaria au avut şi în 2012 cel mai mic PIB pe locuitor din Uniunea Europeană

România şi Bulgaria au avut în 2012 cel mai mic PIB pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) din Uniunea Europeană, la aproximativ jumătate faţă de media înregistrată în statele membre, potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 49% din media Uniunii Europene, similar cu nivelul înregistrat 2011. România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost la 47% din media UE.

Citeste si:  Exporturile româneşti, mai mari cu 2 miliarde euro decât înaintea crizei

Anul trecut, cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (271%) faţă de media din UE. Urmează Austria, Irlanda, Olanda şi Suedia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost cu aproximativ 30% mai mare faţă de media din UE, în timp ce în Danemarca, Germania, Belgia şi Finlanda, PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 15-25% peste media din UE, iar în Marea Britanie şi Franţa, PIB/locuitor exprimat în PPS a depăşit cu 10% media din UE.

Citeste si:  Patriarhul bulgar Maxim înmormântat lângă o icoană adusă de un călugăr român

În jurul mediei din UE se situează Spania şi Italia, iar Ciprul are un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu aproximativ 10% faţă de media din UE, în timp ce în Malta, Slovenia, Cehia, Slovacia, Grecia şi Portugalia PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 15-25% sub media din UE. Urmează Lituania, Estonia, Polonia, Ungaria şi Letonia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 30 şi 40% mai mic comparativ cu media din UE iar pe ultimele locuri se situează România şi Bulgaria, care au avut, în 2012, un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu peste 50% faţă de media UE.

Citeste si:  Liderul UKIP: Condiţiile de viaţă ale unor români şi bulgari sunt şocante

La nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), România şi Bulgaria au fost, în 2012, sub media din Uniunea Europeană. România ocupă ultimul loc în UE la nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), acesta fiind de 48% din media UE, faţă de 49% în Bulgaria iar cel mai ridicat nivel al acestui indicator este în Luxemburg – 141%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata