EUR
USD
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Atenţie apicultori: moartea albinelor este provocată de utilizarea neonicotinoidelor

Cercetările au arătat că multe pesticide sunt neurotoxice şi pot provoca perturbări în sistemul neurologic uman. Motivul pentru care neurotoxinele se bucură încă de utilizarea la scară largă în aprovizionarea cu alimente se leagă, de fapt, de opreraţiunile de agricultură care devin mai uşoare astfel, şi nu de ştiinţa sănătăţii umane.

Cercetarea făcută a legat, în mod clar, expunerea la pesticide de boala Parkinson. Agenţia pentru Protecţia Mediului a SUA consideră că 30% dintre insecticide sunt cancerigene.

Toate aceste substanţe toxice sunt permise în fermele de creştere şi în culturile modificate genetic, iar un număr mare dintre ele poate ajunge pe farfuriile noastre, atunci când achiziţionăm fructe cultivate astfel şi legume sau alimente procesate.

Dar pesticidele au, de asemenea, un impact dramatic asupra stării de sănătate a ecosistemului nostru. Neonicotinoidele, cum ar fi imidacloprid şi clotianidin, ucid insectele, atacându-le sistemul nervos. Acestea intră în polen şi nectar şi pot afecta insectele benefice, cum ar fi albinele.

Aceste substanţe chimice au fost implicate ca fiind principalii vinovaţi ai morţii în masă a albinelor şi au fost ulterior interzise în unele ţări, precum Statele Unite.

Efectele neonicotinoidelor nu se termină aici. Conform unor cercetări recent realizate de Administraţia de Conservare a Păsărilor din SUA, utilizarea de neonicotinoide în tratamentul cu seminţe este, de asemenea, responsabilă de moartea păsărilor, a nevertebratelor acvatice şi terestre şi  a altor animale sălbatice.

 

  • Ecosistemele, ameninţate de subestimarea toxicităţii neonicotinoidelor

 Compuşii de nicotină numiţi nicotinoizi au fost introduşi iniţial ca o formă de pesticide în anii ’90, întrucât rezistenţa dăunătorilor a făcut ca multe dintre pesticidele mai vechi utilizate să fie inutile. Multe seminţe sunt acum „pretratate” cu neonicotinoide, care sunt solubile în apă şi se descompun lent în mediu.

Astăzi, ele sunt cele mai utilizate pesticide din lume. De fapt, poate vă vine greu să credeţi că nu există niciun pesticid care să nu conţină cel puţin un insecticid neonicotinoid. În California, spre exemplu, există aproape 300 de produse de neonicotinoide disponibile înregistrate.

Administraţia de Conservare a Păsărilor a SUA, una dintre cele mai importante organizaţii de conservare a păsărilor din America, este acum pe cale să dea o interdicţie privind utilizarea de neonicotinoide care să fie suspendate pe perioada unei revizuiri a efectelor produse de acestea asupra păsărilor, nevertebratelor terestre şi acvatice şi alte animale sălbatice.

Raportul concluzionează că neonicotinoidele sunt „letale pentru păsări şi pentru sistemele acvatice de care depind ele”. Chiar mai îngrijorător este nivelul de contaminare asupra apelor subterane şi de suprafaţă din întreaga lume, care sunt deja infectate cu aceste substanţe chimice.

Conform acestei evaluări toxicologice:

    –   Un singur grăunte de porumb tratat cu acest tip de pesticid poate ucide o pasăre;

 

    –   Un singur bob de grâu sau de canola tratate cu imidacloprod neonicotinoid poate fi fatal pentru o pasăre;

   

     –   O sămânţă de porumb infectat cu neonicotinoide, în timpul unui sezon de depunere a ouălor, poate afecta capacitatea de reproducere a păsării.

Îngrijorător, Agenţia de Protecţie a Mediului Înconjurător din Statele Unite (EPA) nu a evaluat în mod adecvat toxicitatea neonicotinoidelor. O parte a problemei, potrivit raportului, este că EPA „foloseşte o metodologie ştiinţifică nesănătoasă şi depăşită şi care are mai degrabă efect de «joc de noroc» decât un proces riguros ştiinţific”. Acest lucru a condus la faptul că agenţia subestimează extrem de mult toxicitatea acestor substanţe chimice.

 

  • Legătura dintre neonicotinoide şi moartea albinelor

 Un consens general în rândul apicultorilor este că moartea albinelor este cel mai sigur legată de substanţe chimice toxice, în special neonicotinoide. Dispariţia coloniilor de albine s-a accelerat în SUA la scurt timp după ce EPA a permis intrarea pe piaţă a acestor noi insecticide, la mijlocul anilor 2000.

În luna mai, apicultori şi grupuri de mediu au intentat un proces împotriva Agenţiei pentru incapacitatea sa de a proteja albinele de aceste pesticide toxice.

Între timp, Franţa a interzis utilizarea imidaclopridului la porumb şi floarea soarelui după ce a raportat pierderi mari de albine. De asemenea, Franţa a respins cererea companiei Bayer în ceea ce priveşte utilizarea de clotianidin, şi în alte ţări, cum ar fi Italia, de asemenea au fost interzise neonicotinoidele.

Neonicotinoidele afectează sistemul nervos central al insectelor în moduri care sunt ireversibile. Unul dintre efectele observate la aceste insecticide este slăbirea sistemului imunitar al albinelor.

Albinele forajere aduc înapoi în stup polen încărcat cu pesticid, unde este, mai apoi, consumat de către toate albinele. Şase luni mai târziu, sistemul lor imunitar scade, ca mai apoi albinele să cadă pradă infecţiilor secundare, aparent „naturale” pentru albine, cum ar fi paraziţii, acarienii, viruşii, fungii şi bacteriile.

Ca de obicei, în miezul problemei se află industria corporatistă, care este orbită de lăcomie şi permite un sistem guvernamental corupt, mai exact jertfa mediului înconjurător pentru profit. Din păcate, această motivaţie reflectă o problemă extremă asupra vieţuirii pe termen lung a rasei umane, precum şi a plantelei noastre.

În mod evident, dacă scopul folosirii pesticidelor este de a spori randamentul produselor alimentare, acest obiectiv va duce la prăbuşirea lanţului nostru alimentar.

 

  •  Metode moderne au condus la aprovizionarea cu produse toxice

 Hidrocarburile clorurate sau organochlorinele s-au dezvoltat după Al Doilea Război Mondial şi au rămas utilizate pe scară largă în agricultură pentru combaterea dăunătorilor şi buruienilor. De atunci, aceste substanţe chimice au fost înlocuite cu o mulţime de noi erbicide, pesticide, fungicide pentru a ucide lucrurile care ameninţă producţiile fermierilor.

Pericolul pentru dumneavoastră şi pentru copii dumneavoastră este foarte real, în conformitate cu cele mai recente cercetări. Reziduri de glifosat au fost găsite în alimentele cele mai frecvent utilizate: zahăr, porumb şi soia, care perturbă funcţiile normale ale organismului şi induc boala.

 

  •  Cum puteţi evita expunerea la pesticide toxice


 În primul rând, pentru a limita expunerea la cele mai comune substanţe chimice agricole, cum ar fi neonicotinoidele şi glifosatul, cumpăraţi cât mai mult produse ecologice proaspete, ferindu-vă de substanţe chimice sintetice care nu sunt permise în culturile ecologice.

 Recomandări de a evita expunerea la pesticide:

    –   Cultivaţi-vă propriile alimente. Poate fi o provocare pentru mulţi, însă chiar şi cei care trăiesc într-o garsonieră pot creşte cu uşurinţă măcar câteva verdeţuri.
    –   Detoxifierea gazonului. Asiguraţi-vă că nu este utilizat triclorfon atunci când curăţaţi gazonul.
    –   Folosiţi remedii naturale pentru infecţia de păduchi. Malathionul este utilizat pentru tratamentul de păduchi de cap. Dar el este o neurotoxină.

 Traducere: Ecaterina Pop

Citește și
2 Comentarii
  1. Radu spune

    vom da foc lanurilor de cereale tratate cu neocotinoide fiind ca neati omorat albinele

  2. Vasilica spune

    Asa eu le vom da foc am avut prieteni care au pierdut 30 40 % din efectivele de albina iernand pe mierea de FL. O sa le dam foc, marii cultivatori s-au invatat sa fac jdemii de kg/ha fara sa se gandeasca ca pe termen lung vor manca pamant. Modelul asta nu dureaza foarte mult domnilor nu ne mai place sapa si metodele traditionale. Ne plac ierbicidele fungicidele si cancerul la 50 ani. Pai ce sa zic sa murim satui zic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata