EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

FBI utilizează drone pentru supravegherea teritoriului SUA în mod „‘limitat”

Poliţia federală americană (FBI) utilizează drone în scopuri de supraveghere în SUA, dar în manieră ‘limitată’, a declarat miercuri în faţa Congresului directorul său, Robert Mueller, potrivit AFP.

 Dronele servesc la supraveghere, dar sunt utilizate ‘rar’. ‘Avem foarte puţine drone, cu utilizare limitată, şi explorăm nu doar utilizarea lor, ci şi liniile de conduită necesare acestei utilizări’, a precizat el în faţa Comisiei Justiţiei a Senatului.

Departamentul Securităţii interne a recurs şi el la drone pentru a supraveghea în special frontiera SUA cu Mexicul.

Senatorul republican Chuck Grassley a raportat că ministrul american al justiţiei, Eric Holder, i-a indicat printr-o scrisoare că serviciile dedicate luptei antidrog şi Biroul combaterii traficului de arme, ţigări şi alcool (ATF) ‘au cumpărat drone şi sunt pe cale să studieze utilizarea lor de către forţele de ordine’.

Un alt republican, senatorul Rand Paul, a protestat la începutul lunii martie împotriva refuzului administraţiei Obama de a respinge posibilitatea utilizării dronelor militare pe teritoriul american. De aceea, el a blocat 13 ore numirea la conducerea CIA a lui John Brennan, organizatorul controversatei campanii a dronelor în Afganistan şi Pakistan.

Ministrul Holder i-a scris ulterior lui Rand Paul pentru a-i preciza că preşedintele nu are puterea de a ordona tiruri de drone împotriva unui american ‘necombatant’ pe teritoriul SUA.

Democraţii şi-au exprimat şi ei îngrijorarea faţă de utilizarea civilă a dronelor, care pot repera un criminial, dar şi intercepta mesaje transmise prin reţelele Wifi sau urmări simultan mai multe persoane.

Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei Informaţiilor din Senat, a estimat marţi că ‘cea mai mare ameninţare împotriva vieţii private a americanilor sunt dronele şi reglementările foarte slabe care există în prezent asupra lor’.

Congresul a impus ca spaţiul aerian american să fie deschis din octombrie 2015 dronelor, care ar putea zbura cu miile de la acea dată.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata