EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Listarea Nuclearelectrica: Intervalul de preţ aprobat de Guvern pentru investitorii instituţionali: 11,20 lei/acţiune – 15 lei/acţiune

Intervalul de preţ aprobat de Guvern pentru investitorii instituţionali interesaţi de Nuclearelectrica este cuprins între 11,20 lei/acţiune (limita inferioară) şi 15 lei/acţiune (limita superioară), potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Sindicatul de intermediere care se ocupă de listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti este format din Swiss Capital (lider de sindicat) şi BT Securities, consultanţii juridici ai sindicatului fiind Muşat & Asociaţii, alături de Hogan Lovells.

Prin oferta publică primară care se va derula la BVB, statul intenţionează să vândă acţiuni noi reprezentând 10% din capitalul Nuclearelectrica.

În perioada următoare, Adunarea Generala a Acţionarilor Nuclearelectrica urmează să aprobe majorarea capitalului social, precum şi prospectul de ofertă ce va fi supus aprobării Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În prezent, statul este acţionar majoritar al Nuclearelectrica cu 90,28% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 9,72% din acţiuni.

‘Listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, un obiectiv esenţial din calendarul de privatizări al Guvernului pentru anul în curs asumat în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, este un pas important pentru consolidarea şi dezvoltarea pieţei de capital din Romania cu efecte pozitive în întreg mediul economico-financiar autohton. După mai bine de şase ani în care bursa românească nu a înregistrat nicio prezenţă nouă semnificativă, venirea unui producător major de electricitate la cota bursei va deveni un catalizator esenţial pentru revigorarea sectorului financiar, cât şi a celui energetic din România’, se menţionează în comunicat.

Hotărârea de Guvern privind strategia de privatizare a companiei Nuclearelectrica a fost aprobată miercuri, în şedinţa Executivului.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, 85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa – investitorilor de retail. „Mizăm la investitorii instituţionali să fie de 150% sau peste şi, în funcţie de asta, sperăm să obţinem un preţ cât mai bun”, a spus oficialul citat într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Întrebat cât estimează că va primi pentru acţiunile care vor fi listate, el şi-a exprimat speranţa de a obţine un preţ „cât mai mare”.

„Eu aş vrea să obţin cât mai mult. Dar trebuie să facem un raport între capitalul social, care este undeva la 2,5 miliarde de lei, şi ceea ce putem obţine, în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de investitori. Ştiţi bine ce s-a întâmplat în Japonia la Fukushima şi aceasta a avut o consecinţă. Sperăm să obţinem un preţ cât mai mare”, a spus Niţă.

El a precizat că numărul total de acţiuni oferite este de 25.368.236, estimate la 300-350 de milioane de lei.

Listarea la bursă a companiei Nuclearelectrica va avea loc în luna iulie, iar cea a Electrica la finele lui octombrie 2013, anunţa Departamentul pentru Energie, la sfârşitul lunii mai.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata