EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Simion: Modelul anglo-saxon nu va avea succes pentru mult timp, dacă nu va fi însoţit de cel francez

Academician Eugen Simion consideră că modelul anglo-saxon nu va avea succes pentru mult timp, dacă nu va fi însoţit de cel francez.

„Modelul francez reprezintă, de fapt, modelul umanismului, al spiritului european”, a spus Simion, în cadrul conferinţei cu tema ”Are un viitor modelul cultural francez?”, susţinută, miercuri seară, la Institutul Cultural Român.

În opinia acad. Simion, această întrebare este deopotrivă „cinstită şi dificilă”, în condiţiile în care, „în procesul globalizării, modelul care are cel mai mare succes este cel anglo-saxon, mai precis cel american”, deşi, „timp de două secole, modelul francez a dominat cultura, diplomaţia, şi politica universală”.

El a evidenţiat că trăind în era globalizării, limba engleză este noua „lingua franca”, intelectualii umanişti sunt înlocuiţi de specialişti, iar cultura se confruntă cu provocările economiei de piaţă. În acest context, modelul cultural francez este pus în discuţie, fie de complicatele realităţi ale zilei, fie de noul discurs antreprenorial, pentru care cunoaşterea şi productivitatea sunt două registre interşanjabile.

„Spiritul francez este spiritul Europei, pe care aceasta s-a construit. Este spiritul Europei Culturale, Europa tradiţiilor noastre, Europa Creştină şi a modelului grec şi roman, latin deci”, a spus academicianul, subliniind că „noi românii suntem interesaţi de această problemă”.

La întrebări ce vizează viitorul acestui model în ţara noastră şi modalităţile prin care el va putea supravieţui la scară globală, Simion a subliniat că România modernă s-a creat pe baza modelului francez, cultura noastră a reuşit să se sincronizeze cu acesta şi nici de aici înainte nu putem renunţa la el.

„Va trebui să renunţăm la anumite mentalităţi, una dintre ele fiind aceea că, dacă vrem să intrăm în ‘lume’ la ora actuală, trebuie să ne despărţim de francezi şi de tradiţia noastră, să vedem ce fac anglo-saxonii”, a spus academicianul.

Simion a îndemnat la „raţionalitate”. „Trebuie să fim mai raţionali şi mai lucizi, să vedem ce fac nemţii, încotro merge America, încotro se îndreaptă procesul de globalizare, dar să nu uităm, după părerea mea, că important este să nu renunţăm la ideea de naţiune, de tradiţie şi identitate, să nu ignorăm limba noastră şi valorile noastre. Toate acestea sunt, într-un fel sau altul, legate de modelul francez”, a spus Eugen Simion.

Fostul preşedinte al Academiei Române consideră că şansa supravieţuirii modelului francez este legată de propria reconsiderare.

„El trebuie să se reconsidere. Adică să nu trăiască numai din gloria lui Ludovic al XIV-lea şi a lui Napoleon şi să ştie să se sincronizeze. Ceea ce cred că face Franţa, care nu este numai ţara secolului al XVIII-lea, a secolului Iluminismului, ci este performantă, ca de pildă în domeniul industriei aeronautice”, a mai spus academicianul.

Înscris în seria „Conferinţele ICR”, evenimentul a avut o temă pe care acad. Eugen Simion a dezvoltat-o în urmă cu o săptămână la Academia de Ştiinţe Morale şi Politice a Institutului Franţei, în cadrul unei sesiuni comune a Academiilor franceză şi română, la care s-a asociat Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA).

Critic şi istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru al Academiei Române şi preşedinte al acestui for din 1998 până în aprilie 2006, Simion este membru străin al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice a Institutului Franţei, alegerea sa fiind făcută în plenul sesiunii din 8 noiembrie 2004.

Acad. Eugen Simion este cel de al patrulea român ales în acest prestigios for academic, după A.D. Xenopol, Nicolae Iorga şi Atanasie Joja.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata