EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,47 RON
(0%)
GBP
5,48 RON
(0%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,73 RON
(0%)
CAD
3,14 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,68 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,17 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

INS a redus la circa 0,75% numărul CNP-urilor eronate, la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor

Cazurile de CNP-uri multiplu înregistrate (duble, triple etc.), eronate (greşite, trunchiate) sau lipsă, constatate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la prelucrarea informaţiilor colectate la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 au reprezentat 2,33%, respectiv circa 450.000, din totalul formularelor completate cu informaţii individuale, dar după verificare această pondere s-a redus la 0,75%, se arată într-un comunicat INS, remis vineri.

Înregistrarea şi folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP în România) la recensământ este o practică frecvent întâlnită la efectuarea recensămintelor populaţiei în ţările europene. Folosirea CNP-ului la recensământul din octombrie 2011 a permis identificarea şi eliminarea dublelor înregistrări ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori. Din totalul formularelor completate cu informaţii individuale la recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, CNP-ul a fost corect completat în 97,67% dintre cazuri.

‘Înregistrarea multiplă a fost cauzată de declararea informaţiilor pe formularul de recensământ de persoana însăşi, pe de o parte, dar pe de altă parte, şi de familia al cărui membru este, în cazurile în care persoana respectivă trăia, în fapt, în altă parte decât împreună cu familia. Cazurile cele mai frecvente s-au întâlnit în rândul celor care lucrează în altă parte (altă localitate), erau în delegaţie, îşi efectuează studiile (studenţi, în special) în altă localitate, erau în concediu sau la tratament etc.’, au precizat reprezentanţii INS.

Astfel, înregistrările multiple au fost cauzate cel mai adesea de declararea persoanei, atât la domiciliul acesteia cât şi la reşedinţa obişnuită. În această situaţie, în baza de date a Recensământului a fost păstrată o singură înregistrare şi anume cea corespunzătoare reşedinţei obişnuite.

În urma finalizării activităţilor de verificare a datelor, s-au corectat şi reţinut circa două treimi din totalul CNP-urilor incorect completate.

Potrivit INS, rezultatul final garantează că înregistrarea/numărătoarea fiecărei persoane s-a făcut o singură dată, eliminându-se dubla numărătoare. Verificările privind corectitudinea informaţiilor înregistrate în formulare s-au realizat pentru fiecare variabilă corespunzătoare fiecărei întrebări din formularele de la recensământ. CNP-ul este numai una dintre aceste variabile.

Identificarea înregistrărilor duble şi a altor tipuri de erori face parte din activităţile de rutină ale procesului de verificare şi validare ale oricărei cercetări statistice exhaustive, iar Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor (RPL2011) nu a făcut excepţie.

La data de 4 iulie 2013, Institutul Naţional de Statistică va prezenta primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata