Medicii care fac gărzi depăşesc cu 54% norma legală de lucru

Medicii care fac gărzi lucrează cu 54% mai mult decât norma legală de activitate stabilită în cazul acestei categorii profesionale, reiese dintr-un studiu asupra timpului de muncă în sectorul sanitar din România, remis vineri de către Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ din România/Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială Solidaritatea.

‘Media numărului de ore pe care este obligat să le lucreze un medic care face gărzi într-o lună este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de muncă (147 ore în medie, în cazul medicilor), existând şi medici obligaţi să lucreze un număr de ore ce depăşeşte echivalentul a două contracte, în cadrul aceluiaşi contract individual de muncă. Numărul mediu de ore de lucru pe săptămână pentru medicii care fac gărzi este de 58, în condiţiile în care durata maximă legală a timpului de muncă săptămânal, aferent unui contract individual de muncă, este de 48 de ore’, se arată în studiul citat.

Citeste si:  Consiliul Fiscal avertizează că există riscul unei creşteri economice mai reduse în 2012

Potrivit studiului, există şi asistenţi medicali care au lucrat peste 1.000 de ore suplimentare, neplătite şi nerecuperate, de-a lungul unui an de zile.

Cercetarea aferentă studiului a fost desfăşurată în perioada 15 mai – 9 iunie a.c., chestionarul fiind completat de 500 de medici din toată ţara şi din toate specialităţile, din care 320 au declarat că fac gărzi.

Studiul debutează cu o analiză a cadrului juridic care a condus la astfel de situaţii, demonstrând interpretarea corectă a prevederilor legale naţionale şi ale Uniunii Europene.

Citeste si:  ÎPS Bartolomeu Anania a dat semne de revenire

Documentul se încheie cu un set complex de măsuri recomandate pentru soluţionarea acestei situaţii disperate, incluzând acţiunile în instanţă şi măsurile de protest.

‘Federaţia Solidaritatea Sanitară din România a solicitat deja Ministerului Sănătăţii remedierea de urgenţă a problemelor relevate, acestea contribuind în mod semnificativ la înrăutăţirea situaţiei salariaţilor’, se arată în comunicatul care însoţeşte studiul citat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata