EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Mircea Geoană: O ţară care nu este în spaţiul Schengen şi în zona Euro nu este stat membru UE pe deplin

Preşedintele Comisiei comune a Parlamentului pentru intrarea României în spaţiul Schengen, Mircea Geoană (PSD), a declarat marţi că după şapte ani de la aderarea în Uniunea Europeană, România nu este încă pe deplin un stat membru atâta vreme cât nu face parte din spaţiul Schengen şi din zona Euro.

”Este vorba de îndeplinirea unui obiectiv naţional, acela de a aduce România în cercul zero al ţărilor europene şi nu la periferia Uniunii Europene, cum ne aflăm astăzi. O ţară care nu este încă membră Schengen, o ţară care are încă MCV, o ţară, care nu este încă în zona Euro, nu are cum să facă parte din nucleul dur de ţări europene, de ţări dezvoltate, de ţări civilizate, de ţări cu reputaţie foarte bună”, a spus Geoană, înainte de începerea primei şedinţe a Comisiei pe care o prezidează, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai ministerelor cu competenţe în domeniu.

Potrivit lui Mircea Geoană, pentru aderarea României la spaţiul Schengen este nevoie de un efort susţinut atât din partea Guvernului, cât şi a Parlamentului, care să se facă simţit atât la nivel politic şi diplomatic, dar şi în relaţia cu mediile profesionale şi cu asociaţiile economice.

”Cred că a venit vremea ca, dincolo de eforturile guvernamentale, să facem şi noi, cei care suntem în Parlamentul României, un efort comun, într-un parteneriat cu mediile profesionale, cu presa românească, cu asociaţii economice sau ale comunităţilor româneşti din ţările care au încă dificultăţi cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen. (…) Cred că trebuie să avem un efort serios, profesionist, la nivel politic şi ”, a adăugat acesta.

Preşedintele Comisiei privind aderarea României la spaţiul Schengen speră ca 2013 să fie ”anul marii reîntâlniri a României cu inima Europei”.

”Cred că este o şansă, dacă raportul pe Justiţie va consemna progrese semnificative, în luna decembrie să putem avea o primă veste bună pe partea de Schengen. Şi cred că şi faptul că toate partidele parlamentare sunt reprezentate în această Comisie arată că este vorba de un efort care depăşeşte o culoare politică, viaţa un Guvern sau viaţa unui preşedinte. De nouă ani încercăm să intrăm în Schengen şi de cinci ori am fost amânaţi. A venit clipa să punem piciorul în prag şi să facem ce avem de făcut acasă, să distingem între pretexte şi motive reale care fac ca România să fie ţinută la uşa spaţiului Schengen şi să înţelegem că a fi în Schengen nu este un moft, ci este un lucru important pentru România, pentru reputaţia ei, pentru comerţul românesc şi pentru cetăţenii României. (…) Sper ca anul 2013 să fie un an al marii reîntâlniri a României cu inima Europei”, a mai spus Geoană.

Totodată, acesta a subliniat faptul că în discuţiile pe care membrii Comisiei le vor purta cu reprezentanţii Guvernului vor fi avute în vedere şi reţinerile pe care unele state europene le au în continuare cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

”Vom avea astăzi o dezbatere şi cu autorităţile Guvernului şi, bineînţeles, Ministerul de Externe va trebui să ne prezinte cum văd reprezentanţii MAE dificultăţile României. Nu pot fi indiferente pentru noi scrisorile comune ale miniştrilor francez şi german de interne şi nici faptul că încă sunt ţări care au dificultăţi, că e vorba de Olanda, de Finlanda, cu privire la aderarea noastră. Alte ţări se ascund în spatele altor ţări”, a afirmat Geoană.

Întrebat care va fi durata de funcţionare a Comisiei comune a Parlamentului privind aderarea României la spaţiul Schengen, el a spus: ”Noi vom înceta să funcţionăm atunci când România va fi pe deplin integrată în spaţiul Schengen, iar dacă va fi vorba de o integrare în mai multe trepte, vom vedea”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata