EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Lilian Zamfiroiu, propus la şefia ICR, vrea să aducă „ceasul la zero” în cultura română

Candidatul USL pentru şefia ICR, Lilian Zamfiroiu, a declarat marţi, la audierea din Comisiile reunite de cultură şi politică externă, că îşi propune să aducă „ceasul la zero” în cultura română.

„Aş dori să aduc ceasul la zero, anume să aduc la aceeaşi masă reprezentanţii tuturor curentelor culturale. Ştiu că unii dintre voi veţi zâmbi, este o misiune aparent imposibilă. Mă încăpăţânez să cred, însă, în acest deziderat. De ce imaginea culturii române în lume ar fi multiplă, din moment ce cultura română este una singură? Nu voi institui regula au plecat ai voştri, au venit ai noştri pentru că nu fac parte nici din ai voştri, nici din ai noştri”, a precizat Zamfiroiu.

El a spus că se va consulta cu specialişti ai ICR privind filialele din ţară şi a arătat că menirea principală a Institutului trebuie să fie „exportul”.

„Daţi-mi voie, deşi suntem în cadru cât se poate de oficial, să vă dau un răspuns oficial şi unul mai personal. Oficial mă voi consulta cu oamenii de specialitate din institut asupra legalităţii funcţionarii acestor filiale din ţară. Cum spuneam, menirea principală a ICR este exportul. Este adevărat, una din motivaţiile pe care le-am auzit despre filialele ICR din ţară este că ar reprezenta un fel de aspiratoare de cultură pe plan local. Am încercat să mă informez, să mă uit prin alte locuri cum se întâmplă şi trebuie să vă spun că nu prea există. Eu personal nu pornesc pe ideea fixă de a le desfiinţa, dar în momentul de faţă eu nu le văd utilitatea”, a spus Zamfiroiu.

Membrii Comisiilor de politică externă şi cultură ale Senatului l-au validat marţi cu 14 voturi ”pentru” şi o abţinere pe candidatul USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu.

Potrivit preşedintelui Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin, acesta va fi supus marţi votului plenului Camerei Superioare a Parlamentului.

Lilian Zamfiroiu îl va înlocui, în cazul în care va fi validat de plenul Senatului, pe Andrei Marga, care a demisionat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata