EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

ANAF preia activitatea Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a Gărzii Financiare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a Gărzii Financiare, prevede o ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri de Guvern. „Restructurarea ANAF constituie o precondiţie pentru implementarea proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, convenit cu instituţiile europene şi pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Executivului.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, că Executivul urmează să adopte OUG privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

„Astăzi adoptăm actul normativ, ordonanţa de urgenţă privind restructurarea şi reorganizarea ANAF-ului. Este un obiectiv fundamental pentru guvernare şi anume dinamizarea, eficientizarea nu doar a colectării veniturilor bugetului, dar mai ales combaterea evaziunii fiscale. Toată lumea vorbeşte, de 20 de ani, de evaziune fiscală. Cu deciziile importante, radicale, pe care le luăm astăzi, putem să spunem că începem nu doar să vorbim, ci şi să facem în această bătălie, care va fi una din cele mai importante pe care le avem de dat în anii care urmează, construcţia unei direcţii anti-fraude cu largi atribuţii, inclusiv sub supravegherea Parchetului de Cercetare Penală, cu sancţiuni foarte dure, cu un mod clar de selecţie şi proceduri rapide de recuperare a prejudiciilor – reprezintă, din punctul meu de vedere, lucruri foarte importante şi necesare şi care trebuie să producă efecte în perioada următoare”, a spus primul-ministru.

Potrivit proiectului de OUG, publicat la începutul lunii iunie pe site-ul Ministerului Finanţelor, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în cadrul ANAF, iar preluarea personalului în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii.

Potrivit proiectului de act normativ, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
6 Comentarii
 1. Matei spune

  OUG de reorganizare ANAF din 2013 este inca o mare tampenie a dezastruasei guvernari USL, la fel ca aceea a PDL, care va conduce la destabilizarea activitatii fiscale a structurilor ANAF prin comasarea tuturor activitatilor respectiv prin nespecializarea personalului pe domenii de atributiuni, la regionalele fiscale create in conditii in care nu exista reginu administrativ teritoriale adunandu-se tot felul de activitati, de-a valma, respectiv fiscale, vamale, suport etc !!! Deja in ultimul timp s-a redus eficienta muncii personalului ANAF datorita trambitatelor anunturi demagogice asupra Ponta-Chitoiu,iar dupa disponibilizarile de personal ce vor avea loc dezastrul activitatii fiscale din ANAF se va accentua !!! Toti cei disponibilizati vor lucra impotriva MFP-ANAF respectiv se vor pune in slujba evazionistilor !!!

 2. leonard spune

  Pe acest blog se admit doar comentarii favorabile USL ///

 3. marica spune

  Pentru anularea OUG din 26.06.2013 de reorganizare a ANAF, personalul acesteia intra in greva !!! Activitatea fiscala din Romania va inceta pana cand Guvenul va revoca respectivul act normativ !!!

 4. Ana Maria spune

  Prin OUG 74 si 77/ 26.06.2013 ( Mof.389,393 / 29.06.2013 ) de la MFP-ANAF vor fi reduse 7.269 posturi, incluzand si personal recuoscut ca insuficient, asa cum este cel de la Garda Financiara si cel de inspectie fiscala pe linie de accize de la DRAOV, DJAOV, care avand prea multa experienta profesionala transpusa in venituri suplimentare net superioare etapei cand acciza era la DGFP judetene, a derajat mafioto-evazionistii USL-isti, sponsori ai „reginelor”, Ponta si Chitoiu !!!!!!!

 5. Andrei Enescu spune

  Si ce daca sunt dati afara cei performanti si integrii din ANAF. Mafia romaneasca are si ea reginele ei, inainte Boc-Blejnar, acum Ponta-Chitoiu Daca sponsorizam in prezent USL , noi evazionistii trebuie sa fim ajutati sa nu mai fim deranjati de comisarii de la Garda Financiara si inspectorii de accize de la Vama. Asa ca bine ca sunt dati afara, sa stie si ei ca in Romania, noi, mafiotii , conducem, politicienii fiind oamenii nostri. De aceea i-am pus la Guven, in Parlament, sa faca si sa aplice legile cum vrem noi, nu prostti de alegatori care sunt slugile noastre, Traiasca MAFIA !

 6. Alex spune

  OUG 74/2013 de reorganizare a ANAF este un act birocratic de creare a voievozilor fiscali ( directorii de regionale ale finantelor publice, cand nu exista regiuni administrativ- teritoriale ) alaturi de baronii fiscali (directorii de administratii financiare judetene ), care indeparteaza actele administratv-fiscale ale structurilor ANAF de locatiile (sediile) contribuabilor ( contribuabilii mari din toata tara trebuie sa mearga la DGAMC din Bucuresti ) iar contribuabilii mijlocii din 5-6 judete la sediile regionalelor fiscale. Pierdere de timp inutila pentru contribuabili si administrare greoaie si cheltuieli suplimentare pentru ANAF, comparativ cu tipul de organizare al administrarii fiscale doar la nivel de judete pentru toate categoriile de contribuabili fiscali (mari, mijlocii, mici ).Totodata prin unificarea inspectiilor fiscale pentru toate impozitele, taxele si contributiile fiscale administrate de ANAF, in locul desfaurarii inspectiilor specializate , asa cum a fost pana acum inspectia la accize , separata de celelalte inspectii prin organizare la structurile ANV – DRAOV, DJAOV datorita specificului tehnic de determinare a bazei impozabile pentru accize,se va da cale libera fraudei si evaziunii fiscale. Prin preconizata desfasurare a inspectiilor fiscale pentru toate categoriile fiscale inclusiv accize, eficienta inspectiilor se va diminua , un inspector neavand cum sa surprinda tot felul de modificari ale legislatiei fiscale din perioada prescriptiei ( cateva zeci de modificari ale Codului fiscal si normelor aplicative in decurs de 5 ani ). Mai mult, in ce priveste acciza, in conditiile in care se renunta la inspectori cu activitate doar pentru produsele accizabile, inspectorul bun la toate conform reorganizarii, avand in vedere ca nu va avea continuitate in controalele pe linie de accize, va fi practic in imposibilitate sa surprinda deosebitele particularitati ale verificarilor din domeniul accizelor, astfel incat evaziunea la accize va creste alarmant, la fel ca pana acum 5 ani cand acciza era la DGFP judetene. De aceea, la fel ca in UE, in anii 2007-2008 , chiar inususi ministrul Chitoiu a luat acciza de la DGFP judetene si a alaturat-o operatiunilor vamale respectiv la structurile ANV (DRAOV, DJAOV ). Prin masura OUG 74 / 2013 s-a intreprins astfel si o masura antieuropena, contara normelor UE privind organizarea activitatilor pe linie de accize. Miliarde de lei accize nu vor mai veni in acest fel la bugetul statului, operatorii din domeniul produselor accizabile avand cale libera spre evaziune la accize si implicit la TVA si imozitul pe profit aferent. Oare prin OUG s-a urmarit crestera evaziunii fiscale in Romania, implicid la accize ?
  Iar asa-zisa trambitatata Directie Antifrauda Fiscala , in locul Garzii Financiare, oare nu este decat o masura de protectie a mafioto-evazionistilor de catre inspectorii antifrauda care vor fi selectati, faptic , din randul reprezentantilor mafiei romanesti ( SRI-isti, politruci, parveniti, in nici un caz profesesionisti ).Directia antifrauda, va fi protectoarea evazionistilor USL !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata