EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Ce e în neregulă cu sistemul nostru alimentar

Birke Baehr, în vârstă de 11 ani, prezintă pe Ted.com, opinia lui despre o sursă majoră a alimentelor noastre – ferme industriale îndepărtate şi nu tocmai pitoreşti. Menţinerea fermelor ascunse de ochii lumii promovează o imagine favorabilă şi ireală a agriculturii de tip big-box, argumentează el scoţând în evidenţă cazul producţiei ecologice şi localizate de alimente.

” Sunt realmente uimit cât de uşor sunt influenţaţi copiii să creadă toate strategiile de marketing şi reclamele de la TV, din şcolile publice şi cam de peste tot unde te uiţi. Corporaţiile încearcă mereu să convingă copii ca mine să-și convingă părinţii să le cumpere lucruri care de fapt nu sunt bune pentru noi sau pentru planetă. Copiii mici, în mod special, sunt atraşi de ambalajele colorate şi jucăriile din plastic. Obişnuiam să cred că toată mâncarea noastră provenea din aceste ferme mici şi fericite unde porcii se rostogoleau în mocirlă şi vacile păşteau iarbă toată ziua.

Am descoperit că acest lucru nu-i adevărat. Am început să cercetez aceste lucruri pe internet, din cărţi şi din filmele documentare, în călătoriile cu familia mea. Am descoperit partea obscură a sistemului alimentar industrializat. În primul rând există seminţe şi organisme modificate genetic”, povesteşte Birke Baehr.

O sămânță este manipulată în laborator să facă ceva ce nu era destinată să facă în mod natural – precum ar fi prelevarea ADN-ului unui peşte şi introducerea lui în ADN-ul unei roşii.Seminţele sunt apoi plantate, apoi cresc. Mâncarea pe care o produc, a fost demonstrat, cauzează cancer şi alte probleme animalelor de laborator.

Oamenii consumă mâncare produsă în acest mod din 1990. Şi majoritatea nici măcar nu ştiu că există. Ştiaţi că şoarecii care au mâncat porumb modificat genetic au dezvoltat semne de toxicitate la ficat şi rinichi? Acestea includ inflamarea rinichilor, leziuni şi greutate sporită a rinichilor. Aproape tot porumbul pe care îl mâncăm este modificat genetic într-un fel.

Fermierii convenţionali folosesc îngrășăminte chimice obţinute din combustibili fosili pe care le amestecă cu solul pentru a face plantele să crească. Fac acest lucru deoarece au sărăcit solul de toate substanţele nutritive cultivând mereu acelaşi tip de cultură. Apoi, alte chimicale dăunătoare sunt pulverizate pe fructe şi legume, precum pesticide şi ierbicide, pentru a omorâ buruienile şi insectele.

Când plouă, aceste chimicale se infiltrează în pământ, sau se scurg în canalele noastre, otrăvind şi apa. Apoi ne iradiază mâncarea încercând s-o facă să reziste mai mult, pentru a putea călători mii de mile de unde este crescută către supermarketuri.

Putem cu toţii să schimbăm lucrurile făcând alegeri diferite, cumpărându-ne alimentele direct de la fermierii locali, sau de la vecinii noştri pe care îi cunoaştem dintotdeauna. Unii spun că alimentele locale sau organice sunt mai scumpe, dar e oare aşa?

Există într-adevăr ferme ale căror vaci mănâncă iarbă şi ai căror porci se rostogolesc în mocirlă. Cu siguranţă, copiii vor mânca legume proaspete şi mâncare bună dacă ştiu mai multe despre ea şi de unde provine de fapt, iar pieţe ale fermierilor apar în fiecare comunitate.

În acest fel putem face o schimbare în fiecare copil.Iar data viitoare când sunteţi la alimentară, gândiţi local, alegeţi produse organice, cunoaşteţi-vă fermierul şi cunoşteţi-vă mâncarea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata