Dacian Cioloş: Noua PAC este prima reformă în care s-a implicat direct Parlamentul European

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) reprezintă prima reformă co-decisă între Parlamentul European /PE/ şi Consiliul de miniştri, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură.

‘Când am preluat mandatul de comisar european, am promis că o să vin cu o reformă a Politicii Agricole Comune care să ţină cont de realităţile din Uniunea Europeană şi care, cel puţin din perpectiva celor 27 de state membre, în curând chiar 28, necesită anumite schimbări. Din primăvara acestui an, după ce Parlamentul European şi-a votat mandatul de negociere, au început reuniunile tripartite. Peste 50 de reuniuni tripartite au avut loc, în care au fost analizate toate cele patru regulamente europene care vizau PAC. Vorbim despre prima reformă a PAC co-decisă între Parlamentul European şi Consiliul de miniştri. Prima dată când Parlamentul European este implicat direct ca şi co-decident al noii Politici Agricole Comune’, a afirmat Cioloş.

Oficialul european a menţionat, totodată, că printre subiectele cele mai discutate în timpul negocierilor pentru noua PAC au fost cel referitor la convergenţa plăţilor directe, în care s-a venit cu propunerea de mişcare bugetară chiar şi în interiorul fiecărui stat-membru.

Citeste si:  Dacian Cioloş: Legea Camerelor Agricole trebuie pusă cât mai rapid în aplicare

‘Am ajuns la un acord susţinut de toţi miniştri agriculturii, iar în Parlamentul European la o primă discuţie, am constatat cu plăcută surpriză o susţinere destul de largă din partea mai multor grupuri politice la adresa PAC. Am pornit cu o reformă ambiţioasă, mai mult decât mă aşteptam ca rezultat final, dar ideile de bază au fost acceptate, fără excepţie. Discuţiile s-au purtat în jurul conţinutului, pentru ca aplicarea să ţină cont de specificitatea fiecărei ţări. Subiectul cel mai discutat a fost convergenţa plăţilor directe, în care s-a venit cu propunerea de mişcare bugetară în funcţie de nevoile fiecărui stat. În condiţiile în care bugetul PAC rămânea constant, am reuşit să menţinem acest buget cu o mică reducere, de sub 10%’, a explicat Dacian Cioloş.

Citeste si:  Ilie Sârbu: APIA nu e funcţională

În data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anunţat că au căzut de acord asupra unor modificări substanţiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixând regulile care guvernează repartizarea unor subvenţii anuale în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a afirmat după acest acord că noua PAC va aduce mai mulţi bani agricultorilor din România în următoarea perioadă, ceea ce nu se întâmplă pentru toate statele membre.

În prezent, circa 80% dintre plăţi sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploataţii, întrucât mai multe state europene leagă încă suma alocărilor de nivelurile de producţie atinse la începutul anilor 2000, un mod de calcul care favorizează marile exploataţii intensive.

Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, în special cele din Franţa, Spania şi Italia, vor pierde până la 30% din subvenţiile pe care le primesc în prezent pentru a permite o alocare mai echitabilă a subvenţiilor în cadrul UE. În plus, cotele Uniunii la producţia de zahăr vor lua sfârşit începând din luna octombrie 2017, consolidându-se, în acelaşi timp, organizarea sectorului, cu ajutorul unor contracte şi acorduri interprofesionale obligatorii.

Citeste si:  Chiriţoiu (CC): GFR nu poate prelua CFR Marfă până nu are acordul din punct de vedere concurenţial

De asemenea, sistemul drepturilor de plantare din sectorul vitivinicol va fi înlocuit, începând din 2016, de un mecanism dinamic de gestionare a autorizaţiilor de plantare implicând mai mult organizaţiile profesionale, care va fi aplicabil până în 2030, cu o limită de plantare stabilită la 1% din vie pe an.

Agricultura rămâne principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, în pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru următorii şapte ani (2014-2020) până la 373,2 miliarde de euro.

România este prima ţară în care Dacian Cioloş a prezentat, vineri, rezultatele negocierilor intense, ce au durat aproape doi ani, între Comisia Europeană, Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close