O extensie a South Stream din Bulgaria către România-propunere dinspre Kazahstan către partea română

Premierul Victor Ponta a avut, joi, întrevederi cu omologul kazah, Serik Akhmetov, şi cu preşedintele KazMunaiGaz, prilej cu care s-a discutat despre oportunitatea unor noi investiţii, partea kazahă avansând propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în ţara noastră, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România.

„Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, domnul Serik Akhmetov, cât şi preşedintele KazMunaiGaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazahă a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România”, se arată într-un comunicat al Guvernului remis, joi.

Potrivit sursei citate, în egală măsură, partenerii din Kazahstan şi-au exprimat deschiderea şi disponibilitatea perfectării unui contract comercial în vederea livrării de uraniu, pentru consumul intern aferent unităţilor nucleare de la Cernavodă.

„Delegaţia României, condusă de premierul Victor Ponta, a căutat, în cadrul întâlnirilor bilaterale, să deschidă oportunităţi pentru extinderea prezenţei companiilor româneşti pe piaţa din Kazahstan şi a dezvoltării relaţiilor comerciale. În acest sens, s-a propus partenerilor din Kazahstan folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti. De asemenea, în vederea susţinerii mediului de afaceri în efortul său de a identifica nişe de colaborare, partea română a propus, iar partea kazahă a agreat, ca reuniunea Comisiei mixte economice să aibă loc în toamna acestui an. Nu în ultimul rând, oficialii guvernamentali din Kazahstan au invitat România să participe cu propriul stand în cadrul Expoziţiei Mondiale ‘Astana 2017′”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Premierul Victor Ponta se află joi într-o vizită oficială în Republica Kazahstan, prima la acest nivel în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două state.

„Kazahstan este important pentru România atât datorită rezervelor de hidrocarburi (gaz şi petrol), cât şi a poziţiei geopolitice – se află într-o zonă importantă pentru securitatea şi stabilitatea europeană şi internaţională. Această vizită reprezintă o reconfirmare a relaţiilor foarte bune cu Kazahstanul, partenerul cel mai important al României în Asia Centrală. De altfel, oficialii din Astana au manifestat un interes deosebit ca această întâlnire să aibă loc imediat după soluţionarea favorabilă a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state”, subliniază Executivul.

Vizita premierului în Kazahstan face parte dintr-un turneu asiatic de şapte zile care mai include Azerbaidjan, Uzbekistan şi China.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata