Chile: Victorie zdrobitoare a fostei preşedinte Michelle Bachelet în alegerile primare ale stângii

Fosta preşedintă socialistă Michelle Bachelet a obţinut duminică o victorie fără drept de apel în alegerile primare în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie pentru coaliţie de opoziţie, în timp ce în tabăra guvernamentală pare că a avut câştig de cauză, la capătul unei lupte strânse, ultraconservatorul Pablo Longueira, transmite France Presse.

Conform ultimelor cifre oficiale ce au în vedere numărătoarea a 92% din voturi, Michelle Bachelet, 61 de ani, s-a impus cu 73,76% din voturile coaliţiei de stânga ce reuneşte socialişti, creştin-democraţi, social-democraţi şi radicali. La dreapta eşichierului politic, fostul ministru al economiei Pablo Longueira, 54 de ani, a obţinut 50,66% din voturile taberei guvernamentale în faţa rivalului său, fostul ministru al apărării Andres Allamand, care a obţinut 49,33% din sufragii.

Victoria lejeră a fostei şefe de stat socialistă /2006-2010/, precum şi rata de participare mai ridicată decât se aştepta iniţial îi sporesc şansele dnei Bachelet de a obţine victoria încă din primul tur al scrutinului prezidenţial programat la 17 noiembrie, ceea ce ar fi o premieră în Chile de peste 20 de ani, potrivit analiştilor.

Prima femeie aleasă în fruntea unei ţări sud-americane, Michelle Bachelet, doctor de formare, a fost persecutată şi torturată de junta militară.

Longueira, lider istoric al partidului ultraconservator Union Democrate Independiente /UDI/ şi un apropiat al fostului dictator defunct Augusto Pinochet, a intrat în cursă cu doar două luni în urmă, după retragerea candidaturii fostului ministru al minelor Laurence Golborne ca urmare a rolului jucat într-o întreprindere de distribuţie condamnată pentru că a înşelat consumatorii. Golborne s-a remarcat în 2010, când a dus la bun sfârşit operaţiunea de scoatere la suprafaţă a 33 de mineri prinşi zece săptămâni într-o mină de aur şi cupru din Atacama.

Alegerile primare au fost introduse la iniţiativa preşedintelui de centru-dreapta Sebastian Pinera pentru a ‘democratiza’ sistemul politic chilian, al cărui sistem electoral se bazează pe cel ai anilor de dictatură.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.