Cine este cel mai mare consumator mondial de energie?

Consumul global de energie primă a crescut cu 30% în ultimul deceniu. Această creştere a venit din afara lumii bogate. În patru din ultimii cinci ani, cererea de energie a scăzut în cadrul Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (ODCE), în ciuda creşterii PIB-ului în trei din acei cinci ani.

Anul trecut nu a constituit nici el o excepţie. Consumul de energie a scăzut cu 1,2% cu toate că economiile ODCE au crescut cu 1,4%. În lumea în curs de dezvoltare, legătura dintre creşterea economică şi cererea de energie rezistă.

Consumul de petrol a atins apogeul în anul 2005.

Cererea globală de energie primară va creşte cu 36 de procente până în 2035, echivalentul unei creşteri anuale de 1,2%, iar China va consuma 22% din aceste resurse, adică cu 75% mai mult decât în prezent.

Aşadar, în următorii 25 de ani, cererea globală de energie va continua să crească, stimulată de apetitul energetic al Chinei, care în 2009 a devansat SUA, devenind cel mai mare consumator mondial de energie.

În ciuda utilizării tot mai intense a energiei regenerabile, resursele fosile (petrol, cărbune, gaze naturale) ar urma să rămână predominante şi în 2035.

Traducere: Ecaterina Pop

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.