Cum putem evita să fim loviţi de fulgere

Fiindcă tot ne confruntăm în această perioadă cu furtuni, tunete şi fulgere, este bine de ştiut ce activităţi să nu facem când avem de-a face cu fulgere, pentru a nu risca să fim loviţi de ele. În top se află pescuitul.

 În Statele Unite ale Americii, cele mai multe decese provocate de fulgere au loc atunci când oamenii desfăşoară activităţi în aer liber, precum pescuitul, care este totodată pe primul loc în clasamentul activităţilor periculoase.

Între anii 2006 şi 2012, un număr de 238 de americani au murit după ce au fost loviţi de fulger, dintre care 82% au fost bărbaţi. Statisticile publicate de National Weather Service (NWS) arată că, din numărul total al victimelor, 152 de persoane luau parte la activităţi de recreere în aer liber.

Pescuitul s-a clasat pe primul loc în topul activităţilor periculoase pe care să nu le facem pe timp de fulgere, cu 26 de decese, urmat de:

  •  mersul cu cortul  – 15 morţi
  •  plimbatul cu barca – 14 morţi
  • fotbalul – 12 morţi
  • golful – 8 morţi

Alte victime ale fulgerelor au murit în timp ce erau la plajă, în timp ce înotau, mergeau, alergau sau erau la picnic.

Activităţile precum pescuitul şi ieşitul cu cortul sunt printre cele mai periculoase în timpul unei furtuni, deoarece ele necesită timp suplimentar pentru a găsi un loc sigur în care să ne adăpostim, explică John Jensenius, expert în siguranţa în timp de furtună din cadrul NWS.

„Oamenii adesea aşteaptă mult prea mult timp înainte să se adăpostească atunci când vine o furtună, iar asta îi pune într-o situaţie periculoasă, potenţial mortală”, afirmă Jensenius.

În acest an, în SUA, fulgerele au făcut 7 victime, dintre care 3 erau bărbaţi ieşiţi la pescuit.

Organizaţia americană a dat publicităţii aceste statistici cu ocazia National Lightning Safety Awareness Week, o săptămână în care desfăşoară activităţi educaţionale pentru a atrage atenţia asupra acestui pericol.

Cazurile mortale provocate de fulgere au fost în declin în ultimii zece ani, iar specialiştii pun acest lucru pe seama atribuirii unei bune educaţii cu privire la siguranţa împotriva fulgerelor.

Din 2001, anul în care NWS  lansat această campanie de protecţie împotriva fulgerelor, s-au înregistrat 37 de decese în SUA, în scădere faţă de media de 73 de decese, care se înregistrau în anii dinaintea campaniei.

Purtătorii de cuvânt de la  NWS afirmă că cea mai bună metodă de a preveni desele provocate de fulger este să monitorizăm vremea mereu şi astfel să putem amâna activităţile în aer liber atunci când observăm că o furtună se apropie. Un fulger poate lovi de la 16 kilometri distanţă, iar cele mai bune locuri în care ne putem adăposti sunt clădirile rezistente, cu acoperiş. Cu alte cuvinte, un cort sau un copac nu ne va proteja de fulger.

Traducere: Ecaterina Pop

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.