După aderarea Croaţiei, teritoriul UE se va mări cu 1,28%, iar populaţia va creşte cu 0,86%

Odată cu aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană la 1 iulie, populaţia UE va creşte cu aproximativ 0,86%, iar teritoriului său cu 1,28%, în timp ce Croaţia se va situa pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte PIB-ul mediu raportat la numărul de locuitori, informează luni Hina.

 După aderarea Croaţiei, UE are în prezent cu aproape 4,4 milioane mai mulţi locuitori, ceea ce face ca totalul populaţiei Uniunii să ajungă la 508 milioane de locuitori.

La momentul intrării sale în UE, PIB-ul pe cap de locuitor al Croaţiei este de 61% din media UE, situându-se pe ultimele locuri ale clasamentului, înaintea României şi Bulgariei, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 49% şi respectiv 47% din media UE. Croaţia este urmată îndeaproape de Cipru (62%), Ungaria şi Polonia (ambele 66%). Luxemburgul se află în fruntea clasamentului cu 271% din media UE.

Croata este de asemenea una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

La fel ca toate celelalte state membre ale UE, Croaţia are un comisar în ramura executivă a Uniunii – Neven Mimica, comisarul pentru protecţia consumatorilor. În actualul Parlament European, Croaţia dispune de 12 deputaţi.

Croaţia are de asemenea dreptul la un membru la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi la Curtea Europeană de Conturi. Zagrebul va fi reprezentat de guvernatorul băncii centrale la Banca Centrală Europeană.

De asemenea, Croaţia va avea nouă membri atât la Comitetul Economic şi Social, cât şi la Comitetul Regiunilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.