EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

„Între parteneri nu se face spionaj!”, avertizează Viviane Reding autorităţile americane

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding a avertizat duminică, 30 iunie, asupra faptului că ‘între parteneri nu se face spionaj’, făcând referire la dezvăluirile săptămânalului german Der Spiegel conform cărora serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor UE şi au accesat calculatoarele instituţiilor europene cu ajutorul programului de spionaj electronic deconspirat recent de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA Edward Snowden, relatează AFP.

‘Între parteneri nu se face spionaj! Nu putem negocia o mare piaţă transatlantică dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştrii încearcă să asculte prin birourile negociatorilor europeni’, a avertizat comisarul european în timpul unei reuniuni la Luxemburg. ‘Americanii trebuie să risipească aceste îndoieli cât mai repede’, a punctat ea.

Anterior, mai mulţi oficiali europeni au cerut SUA să clarifice relatările din Der Spiegel, iar Germania şi Franţa au solicitat oficial explicaţii Washingtonului.

Astfel, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat ‘şocat şi profund îngrijorat de relatările privind presupusele acţiuni de spionaj americane împotriva birourilor UE’, avertizând că ‘dacă aceste acuzaţii se dovedesc a fi adevărate, atunci ne confruntăm cu o problemă deosebit de gravă, care ar putea să dăuneze considerabil relaţiilor dintre UE şi SUA’.

La rândul ei, ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a cărei ţară este, potrivit Der Spiegel, principala ţintă europeană a programului american de spionaj electronic, consideră ‘absolut de neimaginat că prietenii noştrii americani îi privesc pe europeni ca pe nişte duşmani’, în opinia ei astfel de practici amintind de confruntările din timpul Războiului Rece.

Citând documente furnizate de Snowden, publicaţia Der Spiegel scria cu o zi în urmă că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) a desfăşurat sistematic operaţiuni de spionaj electronic în Germania şi stochează în fiecare lună circa 500 de milioane de convorbiri telefonice sau prin Internet interceptate în această ţară.

Spiegel mai notează că NSA desfăşoară operaţiuni de spionaj împotriva reprezentanţei UE la Washington şi a sediului ONU, folosindu-se atât de microfoanele instalate în clădirile acestora cât şi de reţeaua informatică prin care accesează calculatoarele acestor instituţii.

Potrivit săptămânalului german, experţii UE în domeniul securităţii cibernetice au descoperit în ultimii cinci ani numeroase tentative de atacuri cibernetice în clădirea Justus-Lipsius din Bruxelles, unde toate statele membre UE au birouri, atacuri a căror origine pare să fie sediul NATO din Bruxelles.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata