EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Liviu Dragnea despre referendumul pe regionalizare: Poate să fie şi în trei zile

Referendumul pe regionalizare ar putea fi organizat şi în trei zile, a declarat, duminică, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD.

 El a subliniat că nu a renunţat la organizarea acestui referendum în luna octombrie, dar a arătat că decizia Curţii Constituţionale pe marginea organizării unui referendum naşte un paradox, condiţii în care aşteaptă motivarea acestei decizii.

„Decizia Curţii Constituţionale ne pune într-o situaţie puţin paradoxală, pentru că, pe de o parte, articolul 78 din Constituţie ne spune că legea se publică după adoptare în Monitorul Oficial şi intră în vigoare la trei zile de la publicare sau la o altă dată cuprinsă în textul legii, iar Curtea spune prin decizie că legea este constituţională dar ea nu poate fi aplicată decât la un an după adoptare şi publicare. Şi practic suntem într-o poziţie puţin paradoxală – pe de o parte avem Constituţia (…) şi de altă parte decizia Curţii Constituţionale. (…) Suntem între o prevedere a Constituţiei, actul fundamental al nostru, şi o decizie a Curţii. Aşteptăm motivarea Curţii şi vom lua o decizie pentru că şi revizuirea Constituţiei, şi regionalizarea – care depinde de revizuirea Constituţiei – sunt două proiecte majore, extrem de importante pentru viitorul României”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Potrivit acestuia, orice întârziere nu face decât rău României.

„Eu nu renunţ la ideea de a organiza referendum în acest an, în luna octombrie. Eu zic că obiectivul este mult prea important ca să renunţăm imediat şi aşteptăm prima dată motivarea Curţii şi după aceea să vedem dacă prin măsuri administrative, acţiuni legale, identificăm vreo posibilitate ca prezenţa la referendum să fie 50% plus unu, dacă vom fi obligaţi, şi probabil că vom fi, să respectăm decizia Curţii Constituţionale. (…) Poate să fie un referendum şi în trei zile, pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale de anul trecut care ne spune că referendumul poate fi organizat în mai multe zile. Eu nu m-aş grăbi să spun că am renunţat la ideea de a organiza referendum în acest an, aşteptăm decizia Curţii, o să se întoarcă şi premierul dintr-un turneu pentru România(…), după care la nivelul conducerii USL vom lua o decizie, vom face un plan de acţiune”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a subliniat că proiectul pe care îl construieşte şi care va fi supus aprobării USL nu va putea fi pus în practică decât dacă va fi revizuită Constituţia.

Ministrul Dezvoltării a reafirmat că cele două mari obiective ale regionalizării sunt obţinerea de servicii publice mai bune şi o dezvoltare echilibrată şi durabilă a ţării prin programe regionale de dezvoltare integrate şi printr-o absorbţie completă a fondurilor europene.

De asemenea, el a susţinut că sistemul actual este unul cu rădăcini comuniste, de sorginte sovietică, ce a avut drept ţintă ca toţi cetăţenii să fie inferiori sistemului.

„Trebuie să ne rupem definitiv de comunism”, a adăugat Dragnea. care a precizat că nu se referă la judeţe care sunt înfiinţate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

În opinia acestuia, este important ca anul acesta să fie făcute regiunile, pentru că acum sunt croite programele europene şi a menţionat că beneficiile regionalizării se vor vedea în 7 – 10 ani. Vicepremierul a subliniat în context că banii europeni vor fi trimişi la regiuni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata