EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Multe discuţii, puţini bani

Pentru a combate şomajul în rândul tinerilor, cele Douăzeci şi Şapte au pus la dispoziţie şase miliarde de euro, de cheltuit până în anul 2015 în 13 dintre ţările cele mai afectate de acest fenomen. La această sumă se adaugă două miliarde de euro provenind din fonduri neutilizate. Un prim pas care totuşi nu este suficient pentru limitarea unui flagel care afectează aproape şase milioane de tineri europeni, notează presa de pe Bătrânul Continent.

Un alt subiect aflat pe agenda summitului – adoptarea bugetului UE pentru perioada 2014-2020 – a fost suspendat până în ultimul moment din cauza ameninţării Londrei că nu va vota dacă vor fi afectate facilităţile de care beneficiază la contribuţiile financiare europene.

Ziarul Les Echos salută cele “şase miliarde de euro” puse la dispoziţie “de Europa pentru angajarea tinerilor”. Cotidianul reaminteşte condiţiile care le-au permis liderilor europeni să îşi asume “cu seninătate un angajament transformat într-o prioritate”:

Voinţa de moderaţie asumată de partea franceză, după o săptămână de tensiuni cu Executivul Uniunii Europene; un compromis de ultim moment asupra bugetului european după luni de negocieri dure; un acord in extremis între miniştrii de Finanţe asupra regulilor aplicate în cazul falimentului bancar, după mai mult de un an de discuţii.

La Lisabona, în cotidianul Público, editorialistul José Manuel Fernandes critică summiturile repetate ale Uniunii Europene care pretind “salvarea monedei euro şi evitarea apocalipsei”, începând din 2010:

Din nou luna iunie, un alt summit european. Plus, câteva măsuri echivalând aproape cu zero. Programul de contracarare a şomajului în rândul tinerilor nu doar că este ridicol de limitat din punctul de vedere al fondurilor puse la dispoziţie, ci, în primul rând, reprezintă o nouă tentativă menită să ofere puţine rezultate în contextul eşuatei “Strategii Lisabona”. Totuşi, se pare că aceste măsuri sunt tot ce poate face Europa actuală.

“După un an şi în contextul creşterii cu 1,7 milioane a numărului de şomeri, Europa propune aceeaşi reţetă”, regretă El País, care consideră că decizia de acordare a şase miliarde de euro creării de locuri de muncă în perioada 2014-2015 şi a încă două miliarde până în anul 2020 este “parţială şi relativ modestă”, constând doar în “stimulări de amploare limitată”:

La şase ani de la izbucnirea crizei, 27 de milioane de europeni nu au locuri de muncă. Este ca şi cum populaţia totală din Belgia, Austria, Danemarca şi Irlanda ar sta degeaba, fără a avea posibilitatea de a munci. […] Dintre aceşti şomeri, aproape jumătate de milion au apărut în Spania, un veritabil producător de şomaj al continentului. Iar creşterea economică se lasă aşteptată.

“Locuri de muncă pentru tineri în cadrul UE: discuţii multe, bani puţini”, scrie Gazeta Wyborcza. Cele şase miliarde de euro care vor fi cheltuite în perioada 2014-2020 nu vor fi suficiente, declară André Sapir, de la Institutul Bruegel Centre, pentru cotidianul polonez:

Proiectele destinate exclusiv tinerilor nu vor face “o mare diferenţă”, dat fiind că problema este reprezentată de şomajul care afectează toate categoriile de vârstă, având legătură şi cu creşterea economică sau, mai degrabă, cu lipsa acesteia. Îmi dau seama că “garanţiile oferite tinerilor” sunt doar bomboane, dat fiind că, în lipsa creşterii economice, nu se va reuşi crearea de noi locuri de muncă.

Miliardele de euro destinate locurilor de muncă vor fi luate din bugetul UE pentru perioada 2014-2020, asupra căruia liderii europeni au convenit cu aceeaşi ocazie. Totuşi, notează cotidianul de la Varşovia, votul final în Parlamentul European se va lăsa aşteptat multe săptămâni:

Parlamentul European va vota o rezoluţie cu valoare de recomandare în favoarea proiectului de buget marţea sau miercurea viitoare. Cu toate acestea, abia după vacanţa de [vară] eurodeputaţii vor aproba în mod oficial aspectele legale privind bugetul pe şapte ani (2014-2020), dat fiind că aceste documente nu pot fi pregătite până săptămâna viitoare. […] Atât timp cât ţările membre UE respectă angajamentul de suplimentare uşoară a fondurilor pentru anul acesta, este foarte probabil ca rezultatul votului pe tema bugetului multianual să fie pozitiv.

O reuniune marcată de “lideri care s-au mulţumit doar cu onorarea angajamentelor făcute anterior” a riscat scurt timp să eşueze atunci când premierul britanic, David Cameron, a cerut asigurări că nu vor exista modificări în privinţa controversatelor excepţii bugetare de care beneficiază Marea Britanie, scrie European Voice. Site-ul reaminteşte:

Cu ocazia reuniunilor din decembrie şi februarie, Marea Britanie a opus rezistenţă apelurilor franceze privind reducerea sau anularea facilităţilor britanice la contribuţiile bugetare, dar Franţa a continuat, în lunile următoare, să insiste pentru o modificare care, potrivit calculelor britanice, ar putea obliga Guvernul britanic să plătească încă 351 de milioane de euro la bugetul multianual al UE.

Ca o concluzie, scrie Adriana Cerretelli în cotidianul economic italian Il Sole 24 Ore, măsurile convenite la Bruxelles nu reprezintă un succes major, iar Uniunea Europeană continuă să se mişte “la fel de încet ca un pahiderm” comparativ cu dinamismul manifestat de concurenţii săi, în principal de Statele Unite.

Deblocarea bugetului UE pentru perioada 2014-2020 oferă mijloacele practice de trecere la acţiune. Dar aceste mijloace sunt foarte limitate. […] Cele şase miliarde de euro vor fi împărţite pe doi ani şi vor fi distribuite în favoarea celor 5,6 milioane de tineri fără locuri de muncă cu vârste mai mici de 25. Europa face permanent doar progrese foarte lente: este oferit puţin ajutor celor aflaţi în nevoie, dar niciodată nu este suficient. Există şi tendinţe de stimulare a creşterii economice, dar în principal simbolice. Pentru că fiecare ţară trebuie să înveţe să aibă propriul aport, să îşi creeze propria dezvoltare sau să încerce să o obţină.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata